calzone

Doskonale znamy tradycyjną formę pizzy, którą zajada się cały świat. Na temat znanego włoskiego dania powstało już wiele wariacji. Pizza w różnej odsłonie to fantastyczne pomysły na przełamanie rutyny w kuchni. Sprawdźcie nasze propozycje i cieszcie się na nowo smakiem pizzy!

Pizza – włoskie danie, które pokochał cały świat

Pizzę uwielbiają osoby w różnym wieku. Ciasto wypełnione dodatkami, aromatycznym sosem pomidorowym i serem to ulubione danie nie tylko Włochów. Równie popularne jest w Nowym Yorku, gdzie na każdym kroku można zjeść kawałek pizzy. Polacy także pokochali pizzę. Dziś przedstawiamy przepisy na jej nieco inne formy, ale równie ciekawe w smaku. Zaskoczcie bliskich i przygotujcie pizzę w różnej odsłonie.

Calzone

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli i cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża papryka
  • 2 cebule
  • 300 g szynki
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 300 g sera żółtego
  • zioła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Zaczyn przygotowujemy z 1/4 szklanki ciepłej wody, drożdży, soli i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy olej, zaczyn i resztę wody. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę i szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pieczarki i paprykę. Na końcu dodajemy passatę, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy tak jak na tradycyjną pizzę. Nakładamy żółty starty ser, a na połowę przygotowany farsz. Całość zawijamy jak pierogi i zlepiamy dokładnie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut. Calzone podajemy z sosem czosnkowym.

Stromboli

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g drożdży
  • ciepła woda
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • sos pomidorowy
  • ser żółty, mozarella
  • ulubione dodatki
  • jajko
  • zioła włoskie

Przygotowanie:

Zaczyn przygotowujemy z drożdży, dwóch łyżek mąki, wody, cukru i szczypty soli. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Na to układamy ulubione dodatki, takie jak szynka, pieczarki, warzywa. Całość zawijamy, jak roladę. Sklejamy dokładnie brzeg, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Stromboli posypujemy ziołami i nacinamy nożem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Przed podaniem kroimy na kawałki. Podajemy z ulubionym sosem.

Ślimaczki

Składniki:

– 1/2 kg mąki

  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g drożdży
  • ciepła woda
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • sos pomidorowy
  • ser żółty, mozarella
  • ulubione dodatki
  • zioła

Przygotowanie:

ślimaczkiRozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże, dwie łyżki mąki, cukier i odrobinę soli, po czym odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na długie paski, z których zwijamy ślimaczki. Następnie smarujemy je sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i nakładamy dodatki. Na wierzchu posypujemy ulubionymi ziołami. Ślimaczki układamy na blaszce i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Wcześniej możemy nabić je na patyczki do szaszłyków, co sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.

Katarzyna Antos