Doskonale znamy tradycyjną formę pizzy, którą zajada się cały świat. Na temat znanego włoskiego dania powstało już wiele wariacji. Pizza w różnej odsłonie to fantastyczne pomysły na przełamanie rutyny w kuchni. Sprawdźcie nasze propozycje i cieszcie się na nowo smakiem pizzy!
Pizza – włoskie danie, które pokochał cały świat
Pizzę uwielbiają osoby w różnym wieku. Ciasto wypełnione dodatkami, aromatycznym sosem pomidorowym i serem to ulubione danie nie tylko Włochów. Równie popularne jest w Nowym Yorku, gdzie na każdym kroku można zjeść kawałek pizzy. Polacy także pokochali pizzę. Dziś przedstawiamy przepisy na jej nieco inne formy, ale równie ciekawe w smaku. Zaskoczcie bliskich i przygotujcie pizzę w różnej odsłonie.
Calzone
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli i cukru
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża papryka
- 2 cebule
- 300 g szynki
- 100 ml passaty pomidorowej
- 300 g sera żółtego
- zioła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Zaczyn przygotowujemy z 1/4 szklanki ciepłej wody, drożdży, soli i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy olej, zaczyn i resztę wody. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę i szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pieczarki i paprykę. Na końcu dodajemy passatę, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy tak jak na tradycyjną pizzę. Nakładamy żółty starty ser, a na połowę przygotowany farsz. Całość zawijamy jak pierogi i zlepiamy dokładnie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut. Calzone podajemy z sosem czosnkowym.
Stromboli
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g drożdży
- ciepła woda
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- sos pomidorowy
- ser żółty, mozarella
- ulubione dodatki
- jajko
- zioła włoskie
Przygotowanie:
Zaczyn przygotowujemy z drożdży, dwóch łyżek mąki, wody, cukru i szczypty soli. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Na to układamy ulubione dodatki, takie jak szynka, pieczarki, warzywa. Całość zawijamy, jak roladę. Sklejamy dokładnie brzeg, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Stromboli posypujemy ziołami i nacinamy nożem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Przed podaniem kroimy na kawałki. Podajemy z ulubionym sosem.
Ślimaczki
Składniki:
– 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g drożdży
- ciepła woda
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- sos pomidorowy
- ser żółty, mozarella
- ulubione dodatki
- zioła
Przygotowanie:
Rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże, dwie łyżki mąki, cukier i odrobinę soli, po czym odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na długie paski, z których zwijamy ślimaczki. Następnie smarujemy je sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i nakładamy dodatki. Na wierzchu posypujemy ulubionymi ziołami. Ślimaczki układamy na blaszce i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Wcześniej możemy nabić je na patyczki do szaszłyków, co sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.
Katarzyna Antos