pigwa

Pigwa to jeden z najstarszych owoców, którym zajadano się w czasach starożytności. Owoc ten ma wiele cennych właściwości, które warto poznać i wykorzystać.

Pigwa i jej pochodzenie

Pigwę zaczęto uprawiać na Krecie. Drzewa pigwy są niewielkie, ale chętnie je sadzono, przez co rozrastały się w duże plantacje. Uprawy rozprzestrzeniały się coraz bardziej, a ludzie zajadali się smacznym owocem. Pigwa dotarła do Europy i tam również znalazła swoich zwolenników. W Polsce także jest hodowana i wykorzystywana głównie w produkcji nalewek czy pysznych przetworów.

Pigwa i jej właściwości

Ten żółty owoc przypomina swoim wyglądem jabłka. Pigwa tak samo jak jabłka zawiera nasiona. Jej miąższ ma w swoim składzie pektyny, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Ta substancja działa oczyszczająco na jelita, usuwając wszelkie toksyny i metale ciężkie z organizmu. Dodatkowo zmniejsza kaloryczność spożywanych pokarmów oraz wchłanianie cukrów. W pigwie znajdziemy także polifenole, które usuwają wolne rodniki, chroniąc przed nowotworami. Warto podkreślić, że substancji tych, w pigwach jest nawet dwa razy więcej niż w doskonale znanych nam jabłkach. Pigwa ma również działanie bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne, które łagodzi podrażnienia skóry i problemy układu oddechowego. Owoce są także źródłem wielu pierwiastków i aminokwasów takich jak cysteina, kwas asparaginowy czy alanina. Dostarczają organizmowi żelaza, potasu czy miedzi, więc warto o tym pamiętać.

Pigwa w domowej kuchnipigwa

Oprócz cennych właściwości leczniczych, pigwa charakteryzuje się doskonałym smakiem i aromatem. Przyrządzimy z niej dżemy, przeciery, galaretki czy marmolady. Idealnie komponuje się z wieloma mięsami. Z pigwy możemy przygotować także zdrowe soki. To również składnik herbat. Z dodatkiem imbiru czy cynamonu będzie smakowała jeszcze lepiej. Dzięki dużej zawartości pektyn, z łatwością przygotujemy z pigwy zdrowe i domowe przetwory, które chętnie wyciągniemy ze spiżarni w zimowe wieczory.

Pigwa jest przyjmowana przez nasz organizm bardzo dobrze. Owoc ten ma niezwykłą moc i świetny smak, dlatego należy z niego korzystać. Warto zasadzić pigwę w przydomowym ogrodzie czy na działce. Miłośnicy jabłek pokochają ten owoc o złocisto-żółtej barwie.

Katarzyna Antos