Fugu
Jest to japońska ryba, która źle przygotowana jest trująca i toksyczna. Pomimo ryzyka związanego ze śmiertelnym zatruciem, fugu uważana jest za kulinarny rarytas. Dobrze przygotowana jest bardzo smaczna, a jedzący odczuwa tylko delikatne drętwienie języka i warg. W przypadku zatrucia ofiara jest paraliżowana i dusi się, jednak aż do chwili śmierci jest świadoma tego, co się wokół niej dzieje. Ryzyko podejmuje jednak bardzo wiele osób, niestety dla około 300 ludzi rocznie kończy się to źle.
Hakarl
Hakarl to mięso z rekina. Rekin ten jednak po złapaniu i zabiciu, jest zakopywany na okres od 2 do 6 miesięcy. Dopiero po tym czasie, kiedy mięso się rozłożyło, rekin jest odkopywany, mięso krojone na kawałki i spożywane.
Ostrygi z Rocky Mountain
Nazwa jest myląca – nie są to ostrygi, a smażone bycze jądra. Przysmak ten jest popularny w niektórych częściach Kanady i Stanów Zjednoczonych. Jądra są wpierw obierane, a później krojone, gotowane, obtaczane w mące i smażone. Podawane są zazwyczaj w z sosem koktajlowym i trzeba przyznać, że po obróbce wyglądają bardzo apetycznie.
Nadziewany wielbłąd
Tak, to nie pomyłka. Jest to największa potrawa na świecie według księgi rekordów Guinnesa. Wielbłąd nadziewany jest owcą – owca nadziewana jest dwudziestoma kurczakami – kurczaki nadziewane są jajkami i ryżem.