dieta-dziecka

Odpowiednie odżywianie ma bardzo duży wpływ na utrzymanie zdrowia, prawidłowy rozwój i  samopoczucie ucznia. Każdy rodzic powinien zdawać sobie sprawę z tego, że właściwe odżywianie pozytywnie wpływa na układ odpornościowy każdego dziecka, jego sprawność fizyczną oraz poziom odporności.

Właśnie dlatego każdy opiekun powinien zapewnić swojemu podopiecznemu właściwie zbilansowane oraz urozmaicone posiłki, dzięki którym dziecko będzie pełne energii przez cały dzień, zarówno w szkole, jak i poza nią.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze zasady, do których powinien dostosować się każdy rodzic, któremu zależy na zdrowiu swojego dziecka:

  1. Regularność oraz ilość posiłków. Każdy uczeń powinien zjadać dziennie pięć posiłków, możemy zaliczyć do nich: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację. Ponadto dobrze by było, aby każdy maluch trzymał się stałych przerw pomiędzy spożywanymi potrawami, najlepiej 2-3 godzin.
  2. Urozmaicona dieta. Jeśli zależy ci na tym, aby Twoje dziecko, wnuk lub siostrzenic spożywał zdrowe i pełnowartościowe posiłki powinnaś pamiętać o tym, że żaden produkt w 100% nie dostarczy Twojemu dziecku wszystkich witamin ani minerałów. Właśnie dlatego każdego dnia powinniśmy spożywać: produkty mleczne, produkty zbożowe, owoce i warzywa, białe mięso, ryby i tłuszcze roślinne.
  3. Najistotniejszy posiłek w ciągu dnia- śniadanie. Odpowiednie śniadanie dostarcza każdemu z nas, również dziecku niezbędne pokłady energii na pełen wyzwań dzień. Do najlepszych śniadań możemy zaliczyć: owsiankę gotowaną na mleku lub na wodzie z dodatkiem owoców lub orzechów, kanapki wykonane z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem warzyw oraz chudej wędliny lub jajecznicę z dodatkami.
  4. Sprawdzenie jakości pożywienia spożywanego w szkole. Każdej mamie polecamy sprawdzenie jakości obiadów wydawanych w szkołach jeszcze przed ich wykupieniem. Pełnowartościowy obiad powinien być dwudaniowy, najlepiej jeśli nie będzie składał się ze smażonych elementów, a jedynie gotowanych, pieczonych lub grillowanych. Ponadto każdy obiad obowiązkowo musi zawierać świeże warzywa (surówka), białko (mięso lub ryba), oraz dodatek pełnoziarnisty (ryż lub kaszę). Dodatkowo należy pamiętać z zminimalizowaniu dosalania oraz dosładzania każdej z możliwych potraw.
  5. Podwieczorek. Prawie każdy maluch czeka właśnie na ten jeden posiłek w ciągu dnia. Najlepszym rozwiązaniem będzie w tym przypadku zaserwowanie maluchowi deseru mlecznego lub porcji owoców. Wszelkiego rodzaju ciastka i czekoladki należy schować w głąbi szafy, lub najlepiej w ogóle nie kupować.

jedzenie-dla-dzieciOgólnie możemy dojść do wniosku, że zbilansowana dieta ucznia podobna jest do diety osoby dorosłej. Pamiętać należy jednak, że w menu dziecka powinna znaleźć się większa ilość produktów  mlecznych, powiązane jest to z zawartością wapnia oraz jego wpływem na prawidłowy wzrost kości u najmłodszych. Podczas przygotowywania posiłków dla maluchów warto również zwrócić uwagę na estetykę każdego dania, w końcu im ciekawiej zostanie ono podane, tym chętniej każde dziecko je spożyje.