Koper ogrodowy (Anethum graveolens) to aromatyczna roślina, bardzo popularna w polskiej kuchni. Koperek jest również znanym surowcem zielarskim i rośliną ozdobną. Słodkawy, korzenny zapach jest lubiany przez wiele osób. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną, bardzo chętnie sianą w ogrodach przydomowych i na działkach. Zobacz, co jeszcze ma do zaoferowania ten niezwykły gatunek.
Wysoka roślina o charakterystycznych liściach
Koper ogrodowy wywodzi się z Azji Południowo-Zachodniej. Szeroko uprawiany na wszystkich kontynentach, gdzie użytkowany jest na wiele sposobów. W naszym kraju koper ogrodowy kryje się pod różnymi, lokalnymi nazwami. Niezależnie od nazwy koper jest rośliną o charakterystycznym wyglądzie. Wysokie, strzeliste rośliny osiągają maksymalnie 120 cm wysokości. Okrągłe, puste w środku łodygi rozgałęziają się w kilku miejscach. Nitkowate liście mają najczęściej ciemnozielony kolor. Na ich powierzchni pojawia się niebieskawy nalot. Baldachowate, żółte kwiaty pojawiają się na szczytach łodyg od lipca do września. Owoc kopru skalda się z dwóch soczewkowatych rozłupek.
Prosty i smaczny
Jednoroczny koper ogrodowy jest łatwy w uprawie, przez co jego smakiem może się cieszyć nawet mało wprawiony ogrodnik. Roślina nie jest wymagająca ani pod względem gleby, ani klimatu. Najlepiej będzie rósł na miejscu słonecznym, które sprzyja aromatyczności rośliny. Stanowisko powinno być osłonięte od wiatru, spulchnione, pozbawione chwastów. Lekko wilgotna, żyzna i przepuszczalna ziemia, będzie w sam raz na grządkę kopru. Nasiona kopru wysiewa się już wczesną wiosną, bezpośrednio do gruntu. Nasiona kopru dostępne w sklepie GardenSeedsMarket. Krótki, wynoszący zaledwie 45-50 dni okres wegetacji, umożliwia sukcesywne dosiewanie nasion, które na bieżąco dostarczą nam świeżych listków. Nasiona kopru sieje się niezbyt głęboko (2-3 cm), okrywając je warstwą ziemi, delikatnie uklepując i obficie podlewając. Rzędy powinny być oddalone od siebie o 15-30 cm. Zbyt gęsty siew wymaga przerywania. Pierwszego zbioru można dokonać już po 4 tygodniach od siewu. Świeże listki można obrywać z całej rośliny i zużywać na bieżąco, gdyż nie mają dużej trwałości. Rozwiązaniem jest suszenie i mrożenie pociętych drobno gałązek. Koper ogrodowy to roślina pozyskiwana jako przyprawa, surowiec leczniczy i dekoracja ogrodów. Jest obowiązkowym składnikiem wielu zup, sosów, dań ziemniaczanych i rybnych. Aby zachować przyjemny zapach kopru, zawsze dodajemy do tuż przed podaniem potrawy – w obróbce termicznej niestety zanika. Aromatyczne niteczki kopru stosuje się do sałatek i surówek. Całe rośliny są nieodzownym elementem kiszenia ogórków.
Leczy i zdobi
Właściwości lecznicze kopru są skoncentrowane głównie w jego nasionach. W pełni dojrzałe, zebrane późnym latem są stosowane jako środek rozkurczowy na mięśnie gładkie, poprawiający trawienie, wzmagający laktację. Ponadto spożywanie kopru działa obniżająco na ciśnienie krwi i uspokaja. Okłady zawierające ekstrakt łagodzą na stany zapalne skóry i niewielkie owrzodzenia. Poza walorami smakowymi i korzystnym wpływem na zdrowie koper jest oryginalną ozdobą ogrodów. Żółte baldachy i ażurowy pokrój rośliny prezentują się atrakcyjnie na rabatach, w ogródkach ziołowych i warzywnych. Rośliny kopru pomagają w osiągnięciu stylu rustykalnego, wiejskiego. Świetnie sprowadzają się wymieszane z bylinami i kwiatami sezonowymi.
Jak zadbać o koper ogrodowy
Koper ogrodowy to niekłopotliwa roślina. Początkowo wymaga przerzedzenia siewek, by szybko rosnące rośliny nie przeszkadzały sobie wzajemnie. W okresie suszy wymaga regularnego nawadniania. Co ciekawe, roślinom kopru nie służy nawożenie. Za mocno wyrośnięte, nie zwierają tak wiele olejków eterycznych, jak rośliny uprawiane bez nawożenia w trakcie wegetacji.
Koper ogrodowy to gatunek, który bardzo łatwo uzyskać w ogródku przy domu. Ceniony za smak, aromat i liczne właściwości stanowi niezaprzeczalnie jedną z roślin, jakie powinny być zamieszczone na liście ogrodowych pewniaków. Więcej o uprawie kopru tutaj.