Mleko i nabiał
(Można wypijać do 500 ml mleka dziennie, najlepiej chudego)
- jogurty naturalne lub owocowe (1 porcja 100 mg zastępuje jakieś 150-200 ml mleka)
- kwaśna śmietana (o zawartości mniej niż 10%) – 2-3 razy w tygodniu do gotowania
- twaróg probiotyczny półtłusty lub chudy serek wiejski – 2 razy w tygodniu
- sery o niskiej zawartości tłuszczu, czyli poniżej 20% (50-80 g zamiast 200 ml mleka dziennie), np. naturalny, świeży twarożek z ziołami, mozzarella
Pieczywo i wyroby piekarskie
(Dziennie ok. 2-3 porcje, to jest zazwyczaj nie więcej niż 200 g produktu)
- pieczywo żytnie, pieczywo pełnoziarniste, otręby, bagietka ( do 120-200g dziennie)
- pieczywo słodkie jak drożdżówki, ciasta, pączki (1-2 sztuki tygodniowo; 1 sztuka=50-100g)
- pieczywo chrupkie, chleb przaśny (30 g-90 g dziennie)