Kuchnia Zdrowa dieta
Jak obniżyć cholesterol?
Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom, możemy przyczynić się do naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wbrew pozorom wprowadzenie zdrowej diety nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a jedynie odrobinę samodyscypliny i wiedzy na temat produktów, które spożywamy.
Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom, możemy przyczynić się do naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wbrew pozorom wprowadzenie zdrowej diety nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a jedynie odrobinę samodyscypliny i wiedzy na temat produktów, które spożywamy.
Wraz z rozwojem rynku farmaceutycznego w naszym kraju, nauczyłyśmy się ufać lekom. Bierzemy je właściwie przy każdej okazji od choroby przewlekłej, po zwyczajny ból głowy. Jest to tak nagminne, że zapominamy, iż preparaty pomagające w funkcjonowaniu jednego narządu, mogą szkodzić na inny. Tymczasem przy wielu dolegliwościach najlepszą i najbezpieczniejszą receptą jest codzienny spacer oraz właściwa dieta.
Co jeść i ile, żeby obniżyć poziom cholesterolu?
Tłuszcze
- do pieczywa: margaryny, masełka, mixy o niskiej zawartości tłuszczu (<35%)
- do gotowania i smażenia: 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub innego roślinnego na 1 porcje
- do sałatek: sosy jogurtowe lub ocet (najlepiej jabłkowy)
Mięso i jego pochodne
(Zaleca się mięso gotowane na parze, grillowane lub pieczone bez tłuszczu. Im bardziej tłuste mięso, tym mniej powinniśmy go spożywać!)
- indyk lub kurczak (bez skóry)
- chuda cielęcina, wieprzowina i wołowina
- dziczyzna
- ryby i owoce morza
- wędliny: kiełbasa drobiowa z indyka, szynka z indyka, salami drobiowe
Mleko i nabiał
(Można wypijać do 500 ml mleka dziennie, najlepiej chudego)
- jogurty naturalne lub owocowe (1 porcja 100 mg zastępuje jakieś 150-200 ml mleka)
- kwaśna śmietana (o zawartości mniej niż 10%) – 2-3 razy w tygodniu do gotowania
- twaróg probiotyczny półtłusty lub chudy serek wiejski – 2 razy w tygodniu
- sery o niskiej zawartości tłuszczu, czyli poniżej 20% (50-80 g zamiast 200 ml mleka dziennie), np. naturalny, świeży twarożek z ziołami, mozzarella
Pieczywo i wyroby piekarskie
(Dziennie ok. 2-3 porcje, to jest zazwyczaj nie więcej niż 200 g produktu)
- pieczywo żytnie, pieczywo pełnoziarniste, otręby, bagietka ( do 120-200g dziennie)
- pieczywo słodkie jak drożdżówki, ciasta, pączki (1-2 sztuki tygodniowo; 1 sztuka=50-100g)
- pieczywo chrupkie, chleb przaśny (30 g-90 g dziennie)
Jajka
(3-4 jaja tygodniowo)
- jaja kurze
- jaja przepiórcze
Bezsprzecznie dobre dla osób z podwyższonym cholesterolem są warzywa, spożywane w dużych ilościach (za wyjątkiem strączkowych, które powinnyśmy spożywać tylko raz w tygodniu), jak również przyprawy i świeże zioła. Jeśli lubisz ostrą paprykę i nie czujesz z jej powodu innych dolegliwości, możesz obficie posypywać nią potrawy. Niewskazane jest natomiast kakao oraz kawa (jeśli już ją pijemy, to maks. 2 nisko kofeinowe w ciągu dnia).
Trzymając się powyższych wskazań, możemy naturalnie wyrównać nasz poziom cholesterolu we krwi.
« Zimowe buty dla kobiet