Kuchnia Zdrowa dieta

Jak obniżyć cholesterol?

Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom, możemy przyczynić się do naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wbrew pozorom wprowadzenie zdrowej diety nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a jedynie odrobinę samodyscypliny i wiedzy na temat produktów, które spożywamy.

Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom, możemy przyczynić się do naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wbrew pozorom wprowadzenie zdrowej diety nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a jedynie odrobinę samodyscypliny i wiedzy na temat produktów, które spożywamy.

Wraz z rozwojem rynku farmaceutycznego w naszym kraju, nauczyłyśmy się ufać lekom. Bierzemy je właściwie przy każdej okazji od choroby przewlekłej, po zwyczajny ból głowy. Jest to tak nagminne, że zapominamy, iż preparaty pomagające w funkcjonowaniu jednego narządu, mogą szkodzić na inny. Tymczasem przy wielu dolegliwościach najlepszą i najbezpieczniejszą receptą jest codzienny spacer oraz właściwa dieta.

Co jeść i ile, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Tłuszcze

  • do pieczywa: margaryny, masełka, mixy o niskiej zawartości tłuszczu (<35%)
  • do gotowania i smażenia: 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub innego roślinnego na 1 porcje
  • do sałatek: sosy jogurtowe lub ocet (najlepiej jabłkowy)

Mięso i jego pochodne

(Zaleca się mięso gotowane na parze, grillowane lub pieczone bez tłuszczu. Im bardziej tłuste mięso, tym mniej powinniśmy go spożywać!)

  • indyk lub kurczak (bez skóry)
  • chuda cielęcina, wieprzowina i wołowina
  • dziczyzna
  • ryby i owoce morza
  • wędliny: kiełbasa drobiowa z indyka, szynka z indyka, salami drobiowe

Mleko i nabiał

(Można wypijać do 500 ml mleka dziennie, najlepiej chudego)

  • jogurty naturalne lub owocowe (1 porcja 100 mg zastępuje jakieś 150-200 ml mleka)
  • kwaśna śmietana (o zawartości mniej niż 10%) – 2-3 razy w tygodniu do gotowania
  • twaróg probiotyczny półtłusty lub chudy serek wiejski – 2 razy w tygodniu
  • sery o niskiej zawartości tłuszczu, czyli poniżej 20% (50-80 g zamiast 200 ml mleka dziennie), np. naturalny, świeży twarożek z ziołami, mozzarella

Pieczywo i wyroby piekarskie

(Dziennie ok. 2-3 porcje, to jest zazwyczaj nie więcej niż 200 g produktu)

  • pieczywo żytnie, pieczywo pełnoziarniste, otręby, bagietka ( do 120-200g dziennie)
  • pieczywo słodkie jak drożdżówki, ciasta, pączki (1-2 sztuki tygodniowo; 1 sztuka=50-100g)
  • pieczywo chrupkie, chleb przaśny (30 g-90 g dziennie)

Jajka

(3-4 jaja tygodniowo)

  • jaja kurze
  • jaja przepiórcze

Bezsprzecznie dobre dla osób z podwyższonym cholesterolem są warzywa, spożywane w dużych ilościach (za wyjątkiem strączkowych, które powinnyśmy spożywać tylko raz w tygodniu), jak również przyprawy i świeże zioła. Jeśli lubisz ostrą paprykę i nie czujesz z jej powodu innych dolegliwości, możesz obficie posypywać nią potrawy. Niewskazane jest natomiast kakao oraz kawa (jeśli już ją pijemy, to maks. 2 nisko kofeinowe w ciągu dnia).

Trzymając się powyższych wskazań, możemy naturalnie wyrównać nasz poziom cholesterolu we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *