Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom, możemy przyczynić się do naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wbrew pozorom wprowadzenie zdrowej diety nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a jedynie odrobinę samodyscypliny i wiedzy na temat produktów, które spożywamy.

Wraz z rozwojem rynku farmaceutycznego w naszym kraju, nauczyłyśmy się ufać lekom. Bierzemy je właściwie przy każdej okazji od choroby przewlekłej, po zwyczajny ból głowy. Jest to tak nagminne, że zapominamy, iż preparaty pomagające w funkcjonowaniu jednego narządu, mogą szkodzić na inny. Tymczasem przy wielu dolegliwościach najlepszą i najbezpieczniejszą receptą jest codzienny spacer oraz właściwa dieta.

Co jeść i ile, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Tłuszcze

  • do pieczywa: margaryny, masełka, mixy o niskiej zawartości tłuszczu (<35%)
  • do gotowania i smażenia: 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub innego roślinnego na 1 porcje
  • do sałatek: sosy jogurtowe lub ocet (najlepiej jabłkowy)

Mięso i jego pochodne

(Zaleca się mięso gotowane na parze, grillowane lub pieczone bez tłuszczu. Im bardziej tłuste mięso, tym mniej powinniśmy go spożywać!)

  • indyk lub kurczak (bez skóry)
  • chuda cielęcina, wieprzowina i wołowina
  • dziczyzna
  • ryby i owoce morza
  • wędliny: kiełbasa drobiowa z indyka, szynka z indyka, salami drobiowe