Malinowe marzenie

herbata

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
  • 2/3 szklanki mrożonych malin
  • skórka z pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1/2 l wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

Wodę gotujemy wraz z przyprawami, oprócz miodu. Dodajemy herbatę i mieszamy. W osobnym naczyniu rozmrażamy maliny. Możemy zasypać je 2 łyżkami cukru – powstanie syrop. Przecedzamy naszą herbatę, dodajemy miód i maliny. Podjemy razem z owocami w przeźroczystej szklance.

 

Herbata z piernikową nutą

herbata z piernikową nutą

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
  • odrobina imbiru
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1/2 l wody
  • odrobina kardamonu
  • 4 goździki
  • odrobina cynamonu
  • odrobina wanilii
  • miód/cukier

Przygotowanie:

Herbatę zaparzamy razem w przyprawami. Po kilku minutach odcedzamy napój i przelewamy do kubka. Według uznania dodajemy miód lub cukier.

 

Herbata z jabłkiem i cynamonem

herbata z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 3 łyżeczki herbaty liściastej
  • 1/2 jabłka
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy wrzątkiem. Jabłko myjemy i kroimy w cienkie plastry lub w kostkę. W rondelku podgrzewamy herbatę razem z cynamonem. Na koniec dodajemy miód, jabłka i przelewamy napój do szklanki.

 

Pomarańczowa herbata

pomarańczowa herbata

Składniki:

  • 2 łyżeczki herbaty liściastej
  • 1/2 l wody
  • 2 grube plastry  pomarańczy
  • kilka goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy do niej przyprawy i pomarańczę. Na koniec odcedzamy i słodzimy. Przelewamy do szklanki i dekorujemy plastrem pomarańczy oraz pokrojonymi orzechami włoskimi.