Malinowe marzenie
Składniki:
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
- 2/3 szklanki mrożonych malin
- skórka z pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 4 goździki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- 1/2 l wody
- 3 łyżki miodu
- 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Wodę gotujemy wraz z przyprawami, oprócz miodu. Dodajemy herbatę i mieszamy. W osobnym naczyniu rozmrażamy maliny. Możemy zasypać je 2 łyżkami cukru – powstanie syrop. Przecedzamy naszą herbatę, dodajemy miód i maliny. Podjemy razem z owocami w przeźroczystej szklance.
Herbata z piernikową nutą
Składniki:
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
- odrobina imbiru
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1/2 l wody
- odrobina kardamonu
- 4 goździki
- odrobina cynamonu
- odrobina wanilii
- miód/cukier
Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy razem w przyprawami. Po kilku minutach odcedzamy napój i przelewamy do kubka. Według uznania dodajemy miód lub cukier.
Herbata z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 3 łyżeczki herbaty liściastej
- 1/2 jabłka
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wrzątkiem. Jabłko myjemy i kroimy w cienkie plastry lub w kostkę. W rondelku podgrzewamy herbatę razem z cynamonem. Na koniec dodajemy miód, jabłka i przelewamy napój do szklanki.
Pomarańczowa herbata
Składniki:
- 2 łyżeczki herbaty liściastej
- 1/2 l wody
- 2 grube plastry pomarańczy
- kilka goździków
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy do niej przyprawy i pomarańczę. Na koniec odcedzamy i słodzimy. Przelewamy do szklanki i dekorujemy plastrem pomarańczy oraz pokrojonymi orzechami włoskimi.