Przechowywanie nalewek
Nalewki najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętych, najlepiej z ciemnego szkła, butelkach, w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach. Nalewki owocowe oraz korzenno-ziołowe z każdym rokiem się uszlachetniają, jednak są i takie, które są gotowe nawet już po kilku tygodniach.
Nalewki – przykładowe przepisy
Nalewka benedyktyńska (uproszczona wersja likieru benedyktyńskiego)
Składniki:
- 0,5 l spirytusu,
- 25 dag cukru,
- 1 łyżeczka goździków,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mięty pieprzowej,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka korzenia rabarbaru,
- 1 łyżeczka korzenia piołunu,
- 1 szczypta kwiatu lawendy,
- 1 szczypta szafranu.
Wykonanie:
Zioła i przyprawy wymieszać, zalać w dużym słoju spirytusem, dodać syrop przygotowany wcześniej z wody i cukru. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić na godzinę. Dodać kwiat lawendy i szafran, po 15 minutach przefiltrować. Rozlać do butelek. Odstawić na minimum 3 miesiące.
Zastosowanie:
Nalewka wspomaga trawienie, pobudza przemianę materii, pomaga w stanach melancholii i złego samopoczucia.