Miętówka

Składniki:

  • 2 dag suszonej mięty pieprzowej,
  • 10 dag cukru,
  • 1 l wody,
  • 1 l wódki 40%,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:
Pokruszoną, suszoną miętę zalać wódką. Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Z 1 l wody i 10 dag cukru przygotować syrop. Do ciepłego syropu dodać spirytus i nalew miętowy. Dokładnie wymieszać. Rozlać do ciemnych butelek. Odstawić na tydzień.

Zastosowanie:
Nalewka miętowa wzmacnia organizm, działa także na niestrawność i pobudza apetyt.

Czosnkowa

Składniki:

  • 10 dag czosnku,
  • 0,5 l alkoholu 70%.

Wykonanie:
Czosnek zmiażdżyć, zalać alkoholem. Po tygodniu nalewka jest już gotowa do stosowania.

Zastosowanie:
Nalewka czosnkowa ma wiele zdrowotnych właściwości: poprawia przemianę materii, obniża ciśnienie tętnicze krwi, dezynfekuje, ma działanie przeciwmiażdżycowe, zapobiega odkładaniu się cholesterolu, poprawia przemianę tłuszczów w organizmie, pobudza żołądek i wątrobę do pracy, poprawia trawienie, pomaga w walce z kolkami i bólami brzucha. W razie potrzeby należy stosować 20-30 kropli 2-3 razy dziennie.

Sabina Sosnowska