Miętówka
Składniki:
- 2 dag suszonej mięty pieprzowej,
- 10 dag cukru,
- 1 l wody,
- 1 l wódki 40%,
- 0,5 l spirytusu.
Wykonanie:
Pokruszoną, suszoną miętę zalać wódką. Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Z 1 l wody i 10 dag cukru przygotować syrop. Do ciepłego syropu dodać spirytus i nalew miętowy. Dokładnie wymieszać. Rozlać do ciemnych butelek. Odstawić na tydzień.
Zastosowanie:
Nalewka miętowa wzmacnia organizm, działa także na niestrawność i pobudza apetyt.
Czosnkowa
Składniki:
- 10 dag czosnku,
- 0,5 l alkoholu 70%.
Wykonanie:
Czosnek zmiażdżyć, zalać alkoholem. Po tygodniu nalewka jest już gotowa do stosowania.
Zastosowanie:
Nalewka czosnkowa ma wiele zdrowotnych właściwości: poprawia przemianę materii, obniża ciśnienie tętnicze krwi, dezynfekuje, ma działanie przeciwmiażdżycowe, zapobiega odkładaniu się cholesterolu, poprawia przemianę tłuszczów w organizmie, pobudza żołądek i wątrobę do pracy, poprawia trawienie, pomaga w walce z kolkami i bólami brzucha. W razie potrzeby należy stosować 20-30 kropli 2-3 razy dziennie.
Sabina Sosnowska