Jedzenie kontra cellulit
Obok właściwej pielęgnacji i ruchu, to właśnie odpowiedni sposób odżywiania się jest kluczem do walki z cellulitem. Podstawą diety są lekkostrawne posiłki, bogate w antyoksydanty. Należy pić dużo wody mineralnej (minimum 2 litry dziennie) oraz zielonej i czerwonej herbaty. W jadłospisie powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa i owoce, produkty lekkostrawne, produkty zbożowe, oleje roślinne, ryby i produkty zawierające kwasy omega-3, witaminę B i potas (sałata, pomidory, jajka, kiełki zbóż). Dieta ma na celu racjonalne spalanie tkanki tłuszczowej i nie dopuszczenie do odkładania się jej w newralgicznych miejscach.
Bardzo ważna jest kompleksowa walka z cellulitem. Oprócz diety warto stosować codzienne masaże okolic, w których występuje pomarańczowa skórka. Więcej uwagi trzeba również poświęcić aktywności fizycznej.
M. Witczak