czajniki emaliowane

Kojarzą się z czasami dzieciństwa, kiedy babcia w zimowe wieczory podawała gorącą herbatę z sokiem malinowym domowej roboty. Do niedawna były obowiązkowym wyposażeniem kuchni każdej ceniącej się gospodyni. Dziś najczęściej są tylko wspomnieniem, które co jakiś czas powraca w formie produktów retro. W nieco unowocześnionej formie, czajniki emaliowane znów stają się chętnie wybieranym sprzętem. Poznaj ich niekwestionowane zalety, o których nie miałeś pojęcia.

Czajniki emaliowane nadają się do użycia na kuchence gazowej jak i indukcyjnej

W zależności od rodzaju danego produktu, możesz używać go z powodzeniem na kuchni gazowej oraz indukcyjnej. Jedyne na co powinieneś zwrócić uwagę, to oznaczenie danego czajnika emaliowanego. Żaden z nich nie jest uniwersalny, ale jeden przeznaczony jest do użytku na kuchenkach gazowych, a drugi na indukcyjnych. Dzięki temu możesz zostać właścicielem pięknego czajnika emaliowanego niezależnie od tego, jaki sprzęt posiadasz w kuchni.

Dobra rada

Jeśli posiadasz kuchenkę gazową, powinieneś ustawić swój czajnik emaliowany tak, aby płomień nie wychodził poza jego krawędzie. W ten sposób możesz oszczędzić na rachunkach, ponieważ całe ciepło wydobywające się z palnika będzie ogrzewało sam czajnik i nic ponadto. Warto również dodać, że tym sposobem uchronisz czajnik emaliowany od ewentualnych zabrudzeń czy uszkodzeń.

Tam, gdzie potrzeba dużo wolnego miejsca…

Czajniki emaliowane dostosowane do kuchenek indukcyjnych są idealnym rozwiązaniem w przypadku małych kuchni, gdzie liczy się każdy centymetr powierzchni roboczej. Dzięki gotowaniu wody na płycie zaoszczędzisz miejsce, które do tej pory było zarezerwowane dla czajnika elektrycznego.

Czajniki emaliowane są bezpieczne dla zdrowia

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale czajnik pokryty powłoką emaliowaną, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz, jest w stu procentach bezpieczny dla zdrowia. Na rynku można kupić wiele podobnych produktów, które są pokryte emalią tylko w widocznym miejscu. Warto zwrócić na to uwagę podczas zakupu danego sprzętu. Aby uniknąć jakiejkolwiek pomyłki, czytaj dokładnie opisy czajników, widoczne w Internecie czy na opakowaniach.

Emalia i jej prozdrowotne właściwości

Powłoka ta jest uzyskiwana ze sproszkowanego szkła. Pomimo stalowych elementów czajnika, emalię oraz przedmioty nią pokryte zalicza się do ceramiki. Ona przede wszystkim chroni gotującą się wodę od szkodliwych związków chemicznych, które wytrącają się z metalowych części czajnika. Zapobiega również rozwojowi różnych bakterii, o które w kuchni, podczas przygotowywania potraw, nie trudno.

Warto zapamiętać

Pomimo jego popularności oraz skuteczności, nie powinnaś używać octu przy czyszczeniu czajnika emaliowanego. Jest to bardzo silny kwas, który może uszkodzić ochronną powłokę. W każdym sklepie z chemią gospodarczą możesz znaleźć o wiele delikatniejsze środki, dzięki którym skutecznie usuniesz powstałe zabrudzenia czy kamień.

Bogaty wybór czajników znajdziesz w sklepie Europ24: https://europ24.pl/czajniki