Jakie więc poleca Pani sposoby na walkę z ze starymi nawykami?
Najważniejsza i pierwsza zasada zdrowego odchudzania to jego plan. Należy wziąć kartkę, długopis i rozpisać 5 posiłków w ciągu twojego dnia. Trzeba zastanowić się, o której godzinie i co można zjeść. Pierwszy posiłek musi być zjedzony nie później, niż godzinę od wstania.
Trzeba zastanowić się, kiedy zrobić sobie przerwę w ciągu dnia, aby zjeść posiłek. Najlepiej zaplanować obowiązki i pracę tak, by można było poświęć 15 min. na posiłek. Taka przerwa jest konieczna, by skupić się wyłącznie na jedzeniu.
Trzeba umieć cieszyć się posiłkiem i pamiętać o wielkości porcji, ponieważ jest ona kluczem do sukcesu. Każdy posiłek w ciągu dnia najlepiej jeść na małym talerzu – najlepiej zawsze na tym samym lub tej samej wielkości, nakładając porcję raz i nie robiąc dokładek. To, co potrzebne organizmowi, to porcja mieszcząca się na talerzu śniadaniowym. Nie potrzeba więcej nawet na obiad!
Pierwsze śniadanie, obiad i kolacja powinno zakryć cały talerzyk, a drugie śniadanie i podwieczorek niech stanowią połowę tej porcji. Najlepszą miarę mamy zawsze przy sobie – dłoń. Po rozłożeniu jej wiemy, ile mięsa potrzeba na obiad. To naprawdę skutkuje.