Jakie substancje chemiczne są w chrzanie?
Zainteresowani doszukają się olejku gorczycznego (główny składnik to glikozyd izosiarkocyjanowy – synigryna), pojawiają się też substancje wonne olejku, które hydrolizują do licznych związków siarkowych.
Co bardzo ciekawe i zaskakujące, chrzan ma dwa razy więcej witaminy C niż cytryna. Posiada też witaminy z grupy B i sole mineralne jak wapń, potas, fosfor, żelazo.
Na co dobry jest chrzan?
Chrzan jest znany przede wszystkim z właściwości odkażających i poprawiających trawienie. Zapobiega też szkorbutowi (dzięki witaminie C), działa rozgrzewająco. Uwaga! Chrzan może wywoływać chwilowe zaczerwienienie błon śluzowych oraz skóry.
Roślina ułatwia trawienie i stanowi doskonały dodatek z tego względu do potraw tłustych,
ciężkostrawnych, nierzadko powodujących zgagę. Chrzan ma właściwość rozrzedzania wydzielin, stąd poleca się go w celu leczenia kaszlu oraz innych chorób oskrzeli.