Która z nas nie lubi słodyczy? Od czasu do czasu pozwalamy sobie na małe odstępstwa od diety. Półki w sklepach aż się uginają pod ciężarem słodkich batoników, bułeczek i ciastek.
Dlatego też podczas każdej wizyty w tym przybytku zdarza nam się wkładać do koszyka coś na „ząb”. Czy ma to jednak sens? Kupowanie na „zapas” sprawia, że zakupiony produkt będzie tak naprawdę zjedzony od razu, nawet jeśli nie mamy na niego ochoty. Tak działają mechanizmy ludzkiej psychiki, o czym doskonale wiedza producenci i właściciele sklepów umieszczając słodycze przy kasach. Może zamiast wydawać pieniądze na tuczące i niezdrowe produkty, lepiej przyrządzić coś samczego samemu?
Za równowartość kilki batoników możemy upiec całą blachę zdrowego i pożywnego ciasta! Jest to więc nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również troska o nasz organizm.
Czy słodko może znaczyć zdrowo?
W różnego rodzaju kawiarniach i cukierniach możemy spotkać się z tzw. wypiekami bezglutenowymi. Zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystuje się o wiele zdrowszą mąkę gryczaną, ryżową lub kukurydzianą. Nadają one wypiekom przepiękny i oryginalny aromat oraz kolor!
Zamienniki cukru
O tym, że spożywanie cukru w nadmiarze jest bardzo szkodliwe wie chyba każdy. Dlatego warto zastąpić zwykły biały cukier miodem lub stewią. W szczególności ta ostatnia jest coraz częściej polecana nam prze dietetyków.