Wielkanoc nie może obejść się bez słodkości w formie ciast. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują te domowe. Dlatego mamy dla Was kilka ciekawych przepisów na wielkanocne wypieki. Razem z nimi Wielkanoc 2018 będzie słodka i aromatyczna!
Świąteczne słodkości
Na święta Wielkanocne zwykle przygotowujemy tradycyjne wypieki, czyli sernik, babki oraz mazurki. Na temat tych jakże popularnych ciast znajdziemy mnóstwo wariacji. My także proponujemy coś niestandardowego. Być może nasze propozycje odmienią Wasze święta i pozytywnie zaskoczą gości. Sprawdźcie, co takiego może przygotować na świąteczny stół.
Sernik Oreo
Składniki:
– 200 g ciastek Oreo (na spód)
– 80 g margaryny do pieczenia (na spód)
– 800 g sera na sernik (może być ser w wiaderku)
– 150 ml śmietany kremówki 36%
– ½ kostki margaryny(do masy serowej)
– 3 całe jajka
– 2 żółtka
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– skórka i sok z 1 pomarańczy
– 150 g ciastek Oreo (do masy serowej)
Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy i miksujemy z pokruszonymi ciastkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy na spód tortownicy, po czym chłodzimy ciasto przez 30 min w lodówce. Wszystkie składniki na masę oprócz ciastek łączymy mikserem. Margarynę wcześniej rozpuszczamy w rondelku. Gotową masę przekładamy do tortownicy. Ciastka zanurzamy w masie tak, by połowa wystawała ponad masę. Sernik pieczemy ok. 50-60 min w temperaturze 150 stopni.
Torcik z ajerkoniakiem
Składniki:
– 200 g okrągłych biszkoptów
– 125 g margaryny do pieczenia
– 2 łyżeczki kakao
– 20g żelatyny
– 500 m śmietanki 30%
– 340 g mleka skondensowanego bez cukru 7,5%
– 300 ml ajerkoniaku
– 1 opakowanie żółtej galaretki
– 150 ml ajerkoniaku do polewy
Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy, kruszymy biszkopty, dodajemy kakao i blendujemy. Wykładamy ciastem spód tortownicy i chowamy do lodówki na 30 min. Żelatynę rozrabiamy w ½ szklanki mleka skondensowanego i odstawiamy na bok. Gdy żelatyna nabierze objętości podgrzewamy ją lekko. Następnie łączymy ją z ajerkoniakiem. Pozostałe mleko ubijamy mikserem dodajemy żelatynę. Śmietankę ubijamy osobno i dodajemy do mleka. Łączymy, przekłądamy na spód ciasta i odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozrabiamy z 2/3 szklanki gorącej wody. Do przestudzonej galaretki dodajemy ajerkoniak. Polewę przekładamy na ciasto i chłodzimy w lodówce.
Babka stracciatella
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 250 g masła
– 4 duże jajka
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– ½ szklanki mleka
– 70 g startej deserowej czekolady
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Następnie dodajemy przesiane suche składniki oraz mleko. Łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy na babkę. Ciasto pieczemy 45 min w temperaturze 160 stopni. Po wystudzeniu babkę można udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Katarzyna Antos