Wielkanoc to nie tylko żurek i jajka w majonezie. Na świątecznym stole często goszczą sałatki w różnej postaci. Sałatka warzywna to prawdziwy klasyk, ale możemy nieco poeksperymentować i przygotować coś innego. Sprawdźcie nasze propozycje na pyszne wielkanocne sałatki!
Smakowita Wielkanoc
Z okazji świąt przygotowujemy pyszne, tradycyjne potrawy. Na uroczyście nakrytych stołach goszczą od pokoleń. Słodkie mazurki, lukrowane baby, wędliny czy sałatki. Na polskim stole obowiązkowo pojawia się sałatka jarzynowa. Dla tych, którym znudziła się kultowa sałatka z warzyw i majonezu, mamy propozycje idealne na Wielkanoc. Wypróbujcie przepisy na sałatki, a nie pożałujecie. Wasi goście również docenią smak tych wyjątkowych sałatek.
Sałatka z białą kiełbasą
Składniki:
- biała kiełbasa
- czerwona papryka
- mix sałat
- 4 jajka ugotowane na twardo
- chrzan
- majonez
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Majonez mieszamy z jogurtem i chrzanem, doprawiamy solę i pieprzem do smaku. Kiełbasę podgrzewamy i kroimy w plasterki. Jajka kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę. Na półmisku wykładamy sałatę, jajka, kiełbasę i paprykę. Polewamy sosem i podajemy.
Sałatka jajeczna z szynką
Składniki:
- 4 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g szynki konserwowej
- 3 ogórki konserwowe
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 por
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- majonez
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka, ananas, ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Całość łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wielkanocna sałatka
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 6 ogórków konserwowych
- 300 g szynki konserwowej
- szczypiorek
- chrzan
- majonez
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa i szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Łączymy składniki z majonezem, chrzanem i przyprawami. Sałatka idealnie nadaje się na przystawkę.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g startego sera żółtego
- natka pietruszki
- cebula ze szczypiorkiem
- majonez
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jogurt łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z żółtkami czynimy to samo, tylko wykorzystując tarkę o małych oczkach. Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Szczypiorek i cebulę drobno siekamy. W przeźroczystych szklankach lub słoikach układamy kolejno warstwy – białka, groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser, sos, żółtka i natka pietruszki.
Katarzyna Antos