sałatki na Wielkanoc

Wielkanoc to nie tylko żurek i jajka w majonezie. Na świątecznym stole często goszczą sałatki w różnej postaci. Sałatka warzywna to prawdziwy klasyk, ale możemy nieco poeksperymentować i przygotować coś innego. Sprawdźcie nasze propozycje na pyszne wielkanocne sałatki!

Smakowita Wielkanoc

Z okazji świąt przygotowujemy pyszne, tradycyjne potrawy. Na uroczyście nakrytych stołach goszczą od pokoleń. Słodkie mazurki, lukrowane baby, wędliny czy sałatki. Na polskim stole obowiązkowo pojawia się sałatka jarzynowa. Dla tych, którym znudziła się kultowa sałatka z warzyw i majonezu, mamy propozycje idealne na Wielkanoc. Wypróbujcie przepisy na sałatki, a nie pożałujecie. Wasi goście również docenią smak tych wyjątkowych sałatek.

Sałatka z białą kiełbasą

Składniki:

  • biała kiełbasa
  • czerwona papryka
  • mix sałat
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • chrzan
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Majonez mieszamy z jogurtem i chrzanem, doprawiamy solę i pieprzem do smaku. Kiełbasę podgrzewamy i kroimy w plasterki. Jajka kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę. Na półmisku wykładamy sałatę, jajka, kiełbasę i paprykę. Polewamy sosem i podajemy.

Sałatka jajeczna z szynką

Składniki:

  • 4 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g szynki konserwowej
  • 3 ogórki konserwowe
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 por
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • majonez
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka, ananas, ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Całość łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wielkanocna sałatka

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 ogórków konserwowych
  • 300 g szynki konserwowej
  • szczypiorek
  • chrzan
  • majonez
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa i szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Łączymy składniki z majonezem, chrzanem i przyprawami. Sałatka idealnie nadaje się na przystawkę.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g startego sera żółtego
  • natka pietruszki
  • cebula ze szczypiorkiem
  • majonez
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

WielkanocJogurt łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z żółtkami czynimy to samo, tylko wykorzystując tarkę o małych oczkach. Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Szczypiorek i cebulę drobno siekamy. W przeźroczystych szklankach lub słoikach układamy kolejno warstwy – białka, groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser, sos, żółtka i natka pietruszki.

Katarzyna Antos

8 KOMENTARZE

  1. Uwielbiam sałatki – jest to też moje ulubione śniadanie w pracy.
    Sałatki z białą kiełbasa nigdy nie jadłam i raczej nie zrobię takiej ponieważ kiełbasę wolę zdecydowanie z grilla lub w barszczyku. W sałatce jakoś mnie nie przekonuje.
    Natomiast pozostałe sałatki są całkiem w moim guście, zwłaszcza ta z tuńczykiem.

  2. Ja też jestem fanką sałatek. Moja firmowa sałatka, za którą przepadają wszyscy domownicy, to pieczarkowa z jajkami i cebulą. Uwielbiamy ją i już nie mogę się doczekać. Ta z tuńczykiem też wygląda smakowicie i myślę, że również zagości na moim stole.

  3. Bardzo ciekawe propozycje sałatek, jeszcze takich kombinacji nie stosowałam, chociaż sałatki lubie i to bardzo 🙂

  4. Świetne przepisy na sałatki.Chętnie wypróbuję np z białą kiełbaską.Z tuńczykiem nie lubię

  5. Smakowite te sałatki. Na te święta zrobiłam sałatkę wielkanocną, z jajkiem i szynką, pyszna. Po świętach zrobię z tuńczykiem, już mam skladniki.

  6. Pierwszy raz spotkałam się z przepisem na sałatkę z białą kiełbasą. Ale ponieważ sałatki bardzo lubię to i taką mogłabym wypróbować

ZOSTAW ODPOWIEDŹ