Cebula to jedno z najbardziej rozpowszechnionych warzyw na świecie, uprawiane w niemal każdym zakątku naszego globu. Jej historia sięga wielu tysięcy lat wstecz – pierwsze wzmianki o tym warzywie pochodzą już z epoki brązu. Niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne cebuli odkryli starożytni Egipcjanie – od tego czasu stała się ona niekwestionowaną królową światowych stołów. Cebula zyskała swoją popularność nie tylko dzięki niezwykłym walorom smakowym, ale także właściwościom leczniczym. Medycyna ludowa od wielu wieków wykorzystuje jej prozdrowotne działanie, a i dzisiaj nie sposób nie docenić jej pozytywnego oddziaływania na ludzki organizm. Dlatego warto wykorzystywać ją w swojej kuchni – zarówno jako dodatek do potraw, jak i pod postacią produktów leczniczych.
Cebula – warzywo pełne zdrowotnych właściwości
Cebula już od wieków jest doceniania za swoje właściwości zdrowotne. W tym niepozornym warzywie znajduje się wiele składników odżywczych, które doskonale wpływają na zdrowie i funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu. Swoje właściwości prozdrowotne cebula zawdzięcza obecności olejków lotnych, flawonoidów, związkom siarki i krzemu, solom wapnia, magnezu, cynku i selenu, a także solom mineralnym i witaminom – między innymi z grupy B, C, E, K i A. Dzięki obecności tak wielu dobroczynnych składników cebula wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne – zwiększa odporność, wzmacnia organizm, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom cukru we krwi, reguluje procesy trawienne, niszczy pasożyty, a także pomaga w leczeniu ran i chorób skóry. Za wartość dodaną tego warzywa należy także uznać fakt, iż bez względu na sposób przyrządzania – czy będzie to syrop z cebuli czy też zupa cebulowa – nie traci ono swoich wartości odżywczych.
Zupa cebulowa z grzankami i nie tylko, czyli jak wykorzystać cebulę w kuchni
Walory smakowe oraz właściwości odżywcze cebuli to doskonały powód do tego, aby na stałe zagościła ona na naszych stołach. Jedną z propozycji wykorzystania cebuli w kuchni jest zupa cebulowa z grzankami, która zachwyci wszystkich domowników.
Składniki:
- 5 cebul,
- 900 ml bulionu drobiowego,
- 150 ml białego wina (wytrawnego),
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek),
- bagietka,
- starty ser,
- szczypior.
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną w piórka cebulę należy wrzucić do głębokiego garnka i smażyć na maśle przez około 25 minut, a następnie dodać rozgnieciony czosnek i cukier. Usmażona cebula powinna mieć lekko brązowy kolor i dopiero wtedy można dodać bulion oraz wino. Całość powinna być gotowana przez około pół godziny, a następnie doprawiona przyprawami. Pokrojoną w plastry i posypaną serem bagietkę należy umieścić w żaroodpornych miseczkach, zalać zupą i tak przygotowaną potrawę zapiekać w piekarniku – do czasu rozpuszczenia sera i zarumienienia grzanek. Zupę warto posypać posiekanym szczypiorkiem, co dodatkowo wzbogaci jej smak.
Oczywiście zupa cebulowa to nie jedyna propozycja na zastosowanie tego warzywa w kuchni. Cebulę wykorzystuje się do wielu potraw (sałatki, zapiekanki, gulasze, pierogi, placki i wiele innych), ale można ją także podać jako danie główne – na przykład w postaci cebuli faszerowanej czy słynnych cebularzy. Warto pokusić się także o przygotowanie cebulowych przekąsek i dodatków – na przykład chrupiących krążków bądź wytwornej konfitury z czerwonej cebuli.
Cebula – dlaczego jest niezbędna w domu?
W żadnym domu nie powinno zabraknąć cebuli – i to nie tylko w celach kulinarnych. O ile zupa cebulowa to doskonały pomysł na obiad, o tyle posiadanie kilku sztuk tego cennego warzywa może okazać się niezwykle pomocne przy wielu dolegliwościach. Cebula sprawdza się przede wszystkim przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Nieoceniony jest tu syrop cebulowy, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób – pokrojoną cebulę należy zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej kilka godzin. Przy infekcjach sprawdzi się także wino cebulowe, przygotowywane z butelki białego wytrawnego wina, 30 dag cebuli i 10 dag miodu. Nie wolno także zapominać o właściwościach antybakteryjnych tego warzywa – rozgotowana cebula doskonale leczy wrzody skórne, oparzenia bądź czyraki, a surowe plasterki mogą być przydatne w łagodzeniu dolegliwości spowodowanych ukąszeniami owadów. Ciekawostką może być to, iż cebula jest dobrym antidotum na spożycie zbyt dużej ilości alkoholu, gdyż dzięki swoim właściwościom doskonale usprawnia funkcjonowanie wątroby.
Cebula to jeden z podstawowych składników wielu kuchni świata. Jest doceniana nie tylko za smak, ale także za swoje prozdrowotne działania. To niepozorne warzywo ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego jedzmy go jak najwięcej!
Tekst sponsorowany