Zimą chętniej sięgamy po słodycze i tłuste potrawy. Mniej się ruszamy i więcej czasu spędzamy w domach, najlepiej pod kocem z kubkiem gorącej czekolady w ręce. W takich warunkach łatwiej i szybciej przybrać na wadze. Na szczęście są sposoby na to, jak nie przytyć w zimowy czas.
Witaj zimo, witajcie kilogramy
Choć zima dopiero przed nami, już z utęsknieniem wyczekujemy wiosny. Zanim do nas przyjdzie, musimy jakoś przetrwać ten okres mrozów, deszczu i śniegu. Już samo wyjście z domu w godzinach porannych stanowi nie lada wyzwanie dla organizmu. Aura nie sprzyja by sterczeć na przystankach, a o wyjściu bez ciepłego szalika czy czapki lepiej zapomnieć. Zimowy czas umilamy sobie kolejnymi kubkami gorącej czekolady z bitą śmietaną czy pysznego ciasta. W tego typu przysmakach kalorii nie brakuje, a siedząc pod kocem ich nie spalimy. I tak o zimie ze zgrozą spoglądamy na swoją wagę, która różni się od tej sprzed zaledwie kilku miesięcy. Jednak to tylko wizja, a rzeczywistość wcale nie musi malować się w czarnych barwach. Mamy na to sposoby. Jak nie przytyć w zimowy czas? Przekonajcie się, że rygorystyczne diety wcale nie będą konieczne.
Zdrowa słodycz
Jedzenie słodyczy nie sprzyja naszej figurze. Kruche ciasteczka, pierniczki, czekolada, ciasta z bitą śmietaną – uwielbiamy to, choć wiemy, jak są kaloryczne i niezdrowe. Zimą mamy większą ochotę na słodycze, ale przy sobie warto mieć zdrowe przekąski, które zaspokoją nasz nagły głód między posiłkami. Bakalie czy świeże owoce są o niebo zdrowsze niż polukrowane ciasteczka. Pohamujmy więc nasze żądze i starajmy się wybierać wartościowe produkty, pełne naturalnej słodyczy, witamin oraz minerałów. Poczujemy się lepiej a nasza figura odczuje różnicę.
Mniej soli
Sól ma to do siebie, że zatrzymuje wodę w organizmie. Przez to czujemy się ciężkie, spuchnięte i zmęczone. Ograniczenie tego składnika diety pomoże nam w walce o idealną figurę. Wystarczy mniej solić a używać zdecydowanie więcej ziół, czy przypraw takich jak chilli oraz imbir, które wspomagają przemianę materii i proces spalania tłuszczu. Odstawiając sól odkryjemy nowe smaki, których dotąd nawet nie dostrzegaliśmy. Zimą postawmy więc na aromatyczne przyprawy, które urozmaicą nasze codzienne menu.
Zdrowy tłuszcz
Czy tłuszcz może być zdrowy? Oczywiście, że tak, pod warunkiem, że wybierzemy ten właściwy. Zapomnijmy o frytkach smażonych na oleju czy tłustych żeberkach. Sięgnijmy po awokado i olej kokosowy. Awokado to doskonały owoc, który zbawiennie działa na nasz organizm oraz wygląd. Jedzony regularnie da nam niesamowite efekty. Niezdrowy olej zastąpmy olejem kokosowym, który możemy wykorzystać zarówno do gotowania, jak i pielęgnacji ciała. Odpowiednia będzie także oliwa z oliwek dodana do sałatki czy innych dań, oczywiście smacznych i zdrowych.
Katarzyna Antos