sałatki

Wiosna to prawdziwe bogactwo warzyw. Z ich pomocą, nasze talerze mogą szybko zamienić się w kolorowe dzieła sztuki. Przepisy na wiosenne sałatki sprawią, że będziemy chętniej eksperymentować w kuchni, ciesząc się smakiem i wyglądem potraw.

Moc warzyw czyli wiosenne sałatki

Sałatki to idealne potrawy na każdą okazję. Większość z nich przygotujemy w prosty i szybki sposób. Nie musimy posiadać wielkich umiejętności kulinarnych, by przygotować smaczne  wiosenne sałatki. W sezonie wiosennym na straganach i w naszych ogródkach zaczynają pojawiać się młode warzywa. Warto użyć ich do przygotowania pysznych i zdrowych dań.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 2 ogórki zielone
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka natki pietruszki’
  • 1 łyżka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przyprawy wraz z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny mieszamy na sos. Dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki i koperek. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu oraz obraniu, kroimy na plasterki. Obrane ogórki kroimy w małe słupki a rzodkiewkę w plasterki. Składanki układamy warstwami – ogórek, jajka, rzodkiewka. Każdą warstwę polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Zielona sałatka

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 2 jajka
  • 1 duży ogórek zielony
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem i majonezem na sos. Doprawiamy go do smaku i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Sałatę myjemy. Z obranego ogórka usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w półplasterki. Jajka gotujemy na twardo, a po obraniu oddzielamy żółtka od białek. Żółtka siekamy a białka ścieramy na tarce. Ogórka mieszamy z sosem. Sałatkę nakładamy na liście sałaty, posypujemy białkiem i żółtkiem.

Sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • natka pietruszki
  • 200 g sera typu Gouda
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka smażymy w papierze do smażenia, na suchej patelni. Wcześniej przyprawiamy kurczaka ulubioną przyprawą. Przestudzone filety kroimy w większą kostkę. Ser kroimy w kostkę i mieszamy z kukurydzą oraz groszkiem. Na koniec dodajemy kurczaka, majonez oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy podać na liściach sałaty.

Sałatkowa bomba witaminowa

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • sałatki1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • majonez/jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa kroimy według uznania. Zioła drobno siekamy. Składniki sałatki mieszamy razem z majonezem lub jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.