Cellulit to problem bardzo wielu kobiet. Czy można zapobiegać cellulitowi stosując dietę? Jak sposób odżywiania może wpłynąć na pomarańczową skórkę?
Jak dieta działa na cellulit?
Dieta antycellulitowa nie jest żadnym super-środkiem, dzięki któremu pozbędziesz się problemu z dnia na dzień. Nie chodzi w niej o to, by osiągnąć szybki efekt i po miesiącu stosowania wrócić do starych nawyków. Tak naprawdę dieta przeciwko pomarańczowej skórce nie różni się prawie niczym od zdrowego, racjonalnego odżywiania. To całkowita zmiana sposobu odżywiania, wprowadzona na stałe – o ile nie chcesz powrotu cellulitu. Dieta pomoże oczyścić ciało z toksyn, przyspieszy przemianę materii i pozwoli efektywniej spalać tkankę tłuszczową.
Szkodliwe składniki w codziennej diecie
Cellulit, czyli nierównomiernie rozłożona pod skórą tkanka tłuszczowa, która układa się w nieestetyczne zgrubienia na udach, pośladkach czy ramionach, ma swoje źródło w nieodpowiednim odżywianiu. Niezdrowe przekąski, tłuste jedzenie i słodycze, są główną przyczyną powstawania pomarańczowej skórki. Pierwszym krokiem do zwalczenia cellulitu jest wyeliminowanie z diety szkodliwych składników:
- Tłustych, smażonych potraw
- Fast foodów i „sztucznych” przekąsek (np. chipsy)
- Ostrych przypraw
- Soli
- Czekolady i słodyczy
- Kawy, alkoholu oraz papierosów