Naukowcy doszli do zaskakujących, choć przyjemnych wniosków: spożycie czekolady wpływa na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu. Myślę, że ta informacja ucieszy wiele osób – mało kiedy lekarstwo jest tak słodkie i przyjemne.
Wyniki szwedzkich badań
Badacze z Instytutu Karolinska w Sztokholmie przebadali 37 tysięcy kobiet i mężczyzn. Wyniki badań pokazują jednoznacznie, ze spożywanie 60 gramów czekolady tygodniowo wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu aż o 17%.
Badania nie wskazują, jakie są dokładne związki pomiędzy spożywaniem czekolady (gorzkiej, nie mlecznej) a obniżaniem ryzyka zagrożenia udarem. Wiadomo jednak, że czekolada zawiera pewne związki chemiczne, które pozytywnie wpływają na naturalny system obronny organizmu człowieka.
Badania kanadyjskie
Uniwersytety, na których były analizowane wyniki badań, należą do najbardziej szanowanych uniwersytetów w Kanadzie. Kierunki na tych uczelniach ukończyło wiele zacnych, zasłużonych dla nauki i kultury osób.
Na temat wpływu czekolady na obniżanie ryzyka udaru mózgu zostały przeprowadzone badania także przez naukowców z Kanady. Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto oraz z Uniwersytetu McMastera w Hamilton przeanalizowali wyniki badań.