Kuchnia O jedzeniu

Czekolada a udar mózgu

Naukowcy doszli do zaskakujących, choć przyjemnych wniosków: spożycie czekolady wpływa na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu. Myślę, że ta informacja ucieszy wiele osób – mało kiedy lekarstwo jest tak słodkie i przyjemne.

Naukowcy doszli do zaskakujących, choć przyjemnych wniosków: spożycie czekolady wpływa na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu. Myślę, że ta informacja ucieszy wiele osób – mało kiedy lekarstwo jest tak słodkie i przyjemne.

Wyniki szwedzkich badań

Badacze z Instytutu Karolinska w Sztokholmie przebadali 37 tysięcy kobiet i mężczyzn. Wyniki badań pokazują jednoznacznie, ze spożywanie 60 gramów czekolady tygodniowo wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu aż o 17%.

Badania nie wskazują, jakie są dokładne związki pomiędzy spożywaniem czekolady (gorzkiej, nie mlecznej) a obniżaniem ryzyka zagrożenia udarem. Wiadomo jednak, że czekolada zawiera pewne związki chemiczne, które pozytywnie wpływają na naturalny system obronny organizmu człowieka.

Badania kanadyjskie

Uniwersytety, na których były analizowane wyniki badań, należą do najbardziej szanowanych uniwersytetów w Kanadzie. Kierunki na tych uczelniach ukończyło wiele zacnych, zasłużonych dla nauki i kultury osób.

Na temat wpływu czekolady na obniżanie ryzyka udaru mózgu zostały przeprowadzone badania także przez naukowców z Kanady. Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto oraz z Uniwersytetu McMastera w Hamilton przeanalizowali wyniki badań.

Doszli oni do zaskakujących wniosków. Oto one:

  • osoby, które w ogóle nie jadają czekolady, są bardziej narażone na udar mózgu niż jej wielbiciele,
  • osoby, które zjadają już 50 gramów czekolady w tygodniu, są o blisko 50% mniej narażone na zgon niż osoby, które nie jedzą czekolady w ogóle,
  • u pacjentów, którzy już raz przeszli przez udar, ryzyko ponownego urazu spada aż o 20%

Dlaczego czekolada?

Ten kakaowy przysmak nie tylko zawiera magnez, który wspomaga pracę mózgu, ale przede wszystkim: flawonoidy, związki, które chronią przed chorobami układu krążenia. Mają one silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.

Flawonoidy potrafią zredukować stężenie cholesterolu we krwi i znacznie obniżają ryzyko nadciśnienia tętniczego – a te właśnie czynniki są głównymi winowajcami udaru mózgu.

Bardzo ważne jest, żeby spożywać czekoladę z jak najmniejszą domieszką mleka czy innych substancji (nadzienia, galaretki). Im bardziej gorzka, tym lepiej dla naszego mózgu.

Zalety czekolady

Czekolada posiada wyjątkowe zalety i dlatego warto ją jeść, oczywiście w umiarkowanych ilościach. A co możemy dzięki temu uzyskać? Gorzka czekolada:

  • wpływa pozytywnie na ludzki układ nerwowy,
  • poprawia nastrój,
  • wzmacnia odporność organizmu na stres,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • zmniejsza ryzyko udaru

Potrzeba jeszcze więcej badań, aby udowodnić te stwierdzenia. Jednak, póki co, cieszmy się obecnymi wynikami i spożywajmy gorzką czekoladę zamiast słodkiego batonika.

Komentarze (2)

filodendron 2

6 lat temu

Uwielbiam czekoladę -to świetnie ,że jest zdrowa 🙂

Zostaw komentarz