Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

5 powodów, dla których warto jeść karczochy

karczochy

Niektóre rośliny są cenny źródłem witamin i minerałów. Takie składniki powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu zawierają karczochy. Warto poznać ich ukryte możliwości.

Karczochy pełne witamin

Karczochy zawierają cenne składniki odżywcze i witaminy. Już jeden karczoch zawiera dzienną dawkę witaminy C i B oraz kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Karczochy są również źródłem witamy A i E, które jak wiemy odpowiadają za piękny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego skrywają w sobie liczne pierwiastki takie jak magnez, żelazo, fosfor czy wapń oraz przeciwutleniacze,zapobiegające starzeniu się. Działają nie tylko na nasze zdrowie ale także urodę.

Niszczyciele cholesterolu

W tej jadalnej roślinie znajdują się takie substancje jak cynaryna i luteolina. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi. Mają działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Testy kliniczne potwierdzają skuteczną moc wyciągu z liści karczocha.

Składnik diety odchudzającej

Przy diecie odchudzającej warto pamiętać o karczochach. Rośliny te są doskonałym wspomagaczem procesów metabolicznych. Występująca w nich inulina, jako naturalny węglowodan reguluje pracę jelit. Karczochy zawierają małą ilość kalorii i są częstym składnikiem suplementów odchudzających.

Skuteczna pomoc w usuwaniu toksyn

Substancje aktywne, które zawierają karczochy wspomagają trawienie i skutecznie oczyszczają organizm. Dieta bogata w te rośliny jest polecana osobom z chorobą miażdżycy tętnic.

Sprzymierzeniec w walce z trądzikiem

karczoch

Witaminy i związki znajdujące się w karczochach mają zbawienny wpływ na naszą urodę. Zwalczają trądzik oraz skutecznie pielęgnują skórę przetłuszczającą się. Działają pozytywnie na egzemę i łuszczycę. Wyciąg z nich jest częstym składnikiem kosmetyków oczyszczających.

Karczochy to bogate źródło różnych substancji korzystnych dla zdrowia naszego organizmu i urody. Ich spożywanie z pewnością przyniesie pozytywne rezultaty, dlatego warto pamiętać o tej roślinie w codziennej diecie.

Komentarze (7)

Aneczka2015

5 lat temu

Przyznam się, że karczochy to dla mnie jeszcze nieodkryty smak, muszę to zmienić 🙂

filodendron 2

5 lat temu

Jeszcze nie jadłam karczochów, ale wiem ,ze sa dobre na serce i obniżaja cholesterol .

Danusiate

5 lat temu

To widzę, że nie jestem sama – ja też nie jadłam jeszcze karczochów, ale zamierzam szybko to nadrobić 🙂

drobina

5 lat temu

Same zalety. I pomyśleć, że w życiu ich nie jadłam. Może czas spróbować?

pati25

5 lat temu

O tym warzywie niewiele wiedziałam.Nawet nie jadłam.A szkoda.Bo ma tyle cennych właściwości nie tylko dla naszego zdrowia.Ale i dla urody 🙂

Mindi

5 lat temu

Cudowna roślina, która ma ogrom właściwości leczniczych. Do tej pory wiedziałam o karczochu tylko tyle, że wskazany jest przy chorobach wątroby. Rozejrzę się za przepisami na dania z karczochem 🙂

Sirena46

5 lat temu

Karczochy to samo zdrowie 🙂
Czasem je gotuję na obiad, nieraz kupuję marynowane w słoiku. 🙂

Zostaw komentarz