Kapusta kiszona – produkt niskokaloryczny

Osoby, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów, dokładnie liczą kalorie. W ich przypadku kapusta kiszona stanowi świetne rozwiązanie. 100 g kiszonki dostarcza zaledwie 12 kcal. W związku z tym, iż kapusta stanowi bogate źródło błonnika, poprawia perystaltykę jelit i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Wzmocnienie odporności

Kapusta kiszona stanowi bogactwo składników mineralnych. Zawiera ona związki manganu, cynku, wapnia, żelaza i potasu. W związku z tym osoby, które często cierpią z powodu infekcji, powinny spożywać kapustę kiszoną.

W związku z tym, iż kapusta posiada właściwości prozdrowotne, nie powinno zabraknąć jej w naszej diecie. Decydując się na zakup gotowego produktu, warto zapoznać się z jego składem. Producenci kiszonek często konserwują je dwutlenkiem siarki, który wykazuje właściwości alergizujące.