Wiosna to prawdziwe bogactwo warzyw. Z ich pomocą, nasze talerze mogą szybko zamienić się w kolorowe dzieła sztuki. Przepisy na wiosenne sałatki sprawią, że będziemy chętniej eksperymentować w kuchni, ciesząc się smakiem i wyglądem potraw.
Moc warzyw czyli wiosenne sałatki
Sałatki to idealne potrawy na każdą okazję. Większość z nich przygotujemy w prosty i szybki sposób. Nie musimy posiadać wielkich umiejętności kulinarnych, by przygotować smaczne wiosenne sałatki. W sezonie wiosennym na straganach i w naszych ogródkach zaczynają pojawiać się młode warzywa. Warto użyć ich do przygotowania pysznych i zdrowych dań.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 2 ogórki zielone
- 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka natki pietruszki’
- 1 łyżka koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przyprawy wraz z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny mieszamy na sos. Dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki i koperek. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu oraz obraniu, kroimy na plasterki. Obrane ogórki kroimy w małe słupki a rzodkiewkę w plasterki. Składanki układamy warstwami – ogórek, jajka, rzodkiewka. Każdą warstwę polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zielona sałatka
Składniki:
- sałata lodowa
- 2 jajka
- 1 duży ogórek zielony
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, cukier
Przygotowanie:
Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem i majonezem na sos. Doprawiamy go do smaku i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Sałatę myjemy. Z obranego ogórka usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w półplasterki. Jajka gotujemy na twardo, a po obraniu oddzielamy żółtka od białek. Żółtka siekamy a białka ścieramy na tarce. Ogórka mieszamy z sosem. Sałatkę nakładamy na liście sałaty, posypujemy białkiem i żółtkiem.
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- natka pietruszki
- 200 g sera typu Gouda
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka smażymy w papierze do smażenia, na suchej patelni. Wcześniej przyprawiamy kurczaka ulubioną przyprawą. Przestudzone filety kroimy w większą kostkę. Ser kroimy w kostkę i mieszamy z kukurydzą oraz groszkiem. Na koniec dodajemy kurczaka, majonez oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy podać na liściach sałaty.
Sałatkowa bomba witaminowa
Składniki:
- kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 ogórek zielony
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- majonez/jogurt naturalny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa kroimy według uznania. Zioła drobno siekamy. Składniki sałatki mieszamy razem z majonezem lub jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.