Jedzenie typu „fast-food” na dobre zagościło w menu Polaków, którzy wiedzą wprawdzie, że nie jest ono zbyt zdrowe, ale i tak się tym nie przejmują.

Czym jest fast-food?

Mianem fast-food określa się szybko przyrządzane jedzenie, które można albo zjeść na miejscu w lokalu, albo można zamówić na wynos i zabrać do domu lub zjeść po drodze. Takie posiłki kupuje się w budkach bądź częściowo samoobsługowych barach szybkiej obsługi. Fast-food występuje w postaci gotowych, czasami zapakowanych porcji. Tego typu jedzenie wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, ale już zdążyło zrobić furorę na całym świecie.

Skład fast-fooda

Fast-food to prawie każde danie, które jest już w dużym stopniu wcześniej przygotowane i aby je przyrządzić, to nie pozostaje wiele pracy. Typowymi fast-foodami są hamburgery, kebaby, frytki, zapiekanki czy pizze. Np. hamburger składa się z wołowego kotleta, bułki i dodatków – sałaty, cebuli, ogórków, papryki oraz sosów (od łagodnego, poprzez czosnkowy, aż do pikantnego).

Niezdrowy fast-food

Nic się takiego nie stanie, jeśli od czasu do czasu ktoś zje hamburgera czy kebaba. Jednak jedzenie ich każdego dnia może poważnie zaszkodzić. Dietetycy alarmują przed codziennym spożywaniem takiego jedzenia, bowiem zawiera ono bardzo dużo soli i białka, a z drugiej strony ma zbyt mało błonnika, minerałów i witamin.