Dynia to bardzo zdrowe warzywo, jednak w Polsce wciąż jest zbyt mało popularne. Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc warto odrobinę poeksperymentować w kuchni, by stworzyć pyszne i oryginalne dania.
Czas na dynię, nie tylko w Halloween
Słynne pomarańczowe warzywo przywędrowało do nas wraz z modą na Halloween, którego jest symbolem. Dynia jest uprawiana w Polsce, choć wciąż zbyt rzadko doceniamy jej walory. Stanowi nie tylko piękną ozdobę, ale przede wszystkim wdzięczne warzywo, z którego można wiele wyczarować. Jedzenie dyni pomaga wzmocnić układ odpornościowy, więc w sezonie jesiennym, warto sięgnąć po to warzywo. Z dyni możemy przygotować zaskakująco pyszne dania. Nasze przepisy pomogą tego dokonać.
Makaron z dyni
Składniki:
- 400 g dyni
- 3 szklanki mąki
Przygotowanie:
Dynię blendujemy. Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę i dodajemy dynię. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na makaron. Gotowy makaron gotujemy w 2 l osolonej wody, przez około 2 minuty. Taki makaron sprawdzi się na obiad czy kolację. Możemy połączyć go z dowolnymi dodatkami.
Kuskus z dynią
Składniki:
- 120 g kaszy kuskus
- mix sałat
- 1/2 dyni Hokkaido
- suszone pomidory
- kabanosy z kurczaka
- prażone ziarna słonecznika
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Dynię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Po ok. 20 minutach, aż dynia będzie miękka, wyciągamy ją z pieca i kroimy w kostkę. Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Kabanos również kroimy, w drobne kawałki i podsmażamy chwilę na suchej patelni. Cebulę i czosnek siekamy oraz podsmażamy na maśle. Łączymy ją z ziołami, pomidorami, kabanosami, dynią i sosem sojowym. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz mieszamy z kuskusem. Danie podajemy na rozłożonej na talerzach sałacie.
Krem z pieczonej dyni
Składniki:
- 500 g dyni
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- świeży imbir
- 400 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- pestki dyni
- śmietana
- masło
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czosnek owijamy w folię i pieczemy razem z dynią. Cebulę kroimy, imbir ścieramy i szklimy na maśle. Po minucie zalewamy bulionem,zagotowujemy i wrzucamy pokrojoną marchew. Upieczoną dynię i czosnek dodajemy do bulionu. Dolewamy mleko, całość zagotowujemy i blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku, papryką, solą oraz pieprzem i podajemy gorącą zupę, z kleksem ze śmietany i posypanymi pestkami dyni.
Placki dyniowo-cukiniowe
Składniki:
- 2 szklanki startej dyni
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- imbir, kurkuma, słodka papryka
- olej
- jogurt naturalny/ śmietana
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Starte warzywa łączymy z jakiem, mąką i przyprawami. Mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju. Placki smażymy na złoty kolor i podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Katarzyna Antos