Omlet

Omlet przygotowywany jest na bazie jajek, które znajdują się na liście produktów wskazanych. Do jego przygotowania wystarczą 2 białka jaj, 1 żółtko, 4 łyżki płatków owsianych, szczypta cynamonu i ewentualnie odrobina kakao. Dodajemy też swoje ulubione owoce. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na patelnię. Po około 2 minutach przewracamy omlet na drugą stronę i podsmażamy, a później przekładamy na talerz. To, jak będzie smakował omlet, zależy od naszej inwencji, można bowiem dodać do niego zamiast cynamonu, kakao i owoców różne pokrojone na małe kawałki warzywa.

Kanapka z masłem koperkowym

Przygotowanie masła koperkowego jest proste i każdy sobie poradzi. Potrzebne nam będzie:

  • 5 dag miękkiego masła,
  • 0,5 ząbka czosnku,
  • 1 filecik anchois,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    sól i pieprz do smaku.
    Anchois drobno siekamy, czosnek również. Dodajemy wszystko do miękkiego masła i łączymy, a później dokładamy koper, oliwę, sok z cytryny, a na koniec doprawiamy wedle uznania solą pieprzem. Tak przygotowanym masłem smarujemy kanapki.