Długi karnawał sprzyja spotkaniom w gronie znajomych. Każda pani domu pragnie zaprezentować się z jak najlepszej strony, toteż serwowanie kupnych ciastek nie wchodzi w rachubę. W takich sytuacjach sprawdzają się proste przepisy.
Pączki domowe
Składniki:
- 60 dkg mąki,
- 15 dkg cukru,
- 15 dkg masła,
- 6 jaj,
- 0,25 l mleka,
- 5 dkg drożdży,
- 1 olejek rumowy,
- 20 dkg powideł śliwkowych,
- 10 dkg cukru pudru,
- 50 dkg smalcu do smażenia.
Przygotowanie:
Przed wyrabianiem ciasta należy przygotować rozczyn z 1/3 ilości mąki, drożdży i mleka. Gdy ten podrośnie, dodajemy jaja, cukier, olejek rumowy, resztę mąki i stopione masło. Następnie wyrabiamy ciasto i czekamy, aż podrośnie. Później wałkujemy je na grubość 3 cm na stolnicy wysypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy krążki, nakładamy śliwkowe powidła (pół łyżeczki do herbaty), zwijamy brzegi, formujemy kulki i układamy na serwetce wysypanej mąką. Gdy pączki podrosną, smażymy je w gorącym smalcu. Następnie wyjmujemy smakołyki i czekamy, aż wystygną. Na koniec dekorujemy pączki, posypując je cukrem pudrem.