Pyszne i zdrowe koktajle możemy pić także jesienią. Z sezonowych owoców i warzyw przygotujemy kolorowe napoje. Pomogą w tym przepisy na jesienne smoothie.
Smoothie na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę
Smoothie to koktajl ze zblendowanych owoców i warzyw. To zdrowa alternatywa na tradycyjne śniadanie. Pożywne smoothie dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Przygotujemy je szybko, na bazie sezonowych owoców i warzyw, takich jak dynia, jabłka czy gruszki, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Pora zamienić kanapki na pyszne smoothie, które doda nam energii z samego rana.
Smootthie z dyni
Składniki:
- 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
- 1/2 awokado
- kawałek startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- woda
Przygotowanie
Blendujemy wszystkie składniki oprócz pieprzu. W razie potrzeby dolewamy wody i doprawiamy na koniec do smaku pieprzem.
Jabłkowe smoothie
Składniki:
- 2 jabłka
- 4 banany
- garść świeżego szpinaku
- kilka namoczonych wcześniej daktyli
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Owoce obieramy i kroimy. Blendujemy je razem z pozostałymi składnikami. Podajemy w wysokich szklankach.
Smoothie z marchewki
Składniki:
- pomarańcza
- banan
- duża marchewka
- 1 łyżka jagód goji
- 220 ml mleka
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Pomarańczę i banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wszystkie składniki blendujemy razem.
Smoothie jabłkowo-gruszkowe
Składniki:
- jabłko
- gruszka
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
Przygotowanie:
Owoce obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, następnie kroimy na kawałki. Blendujemy owoce, dodajemy do nich pozostałe składniki i ponownie blendujemy.
Katarzyna Antos