koktajl

Pyszne i zdrowe koktajle możemy pić także jesienią. Z sezonowych owoców i warzyw przygotujemy kolorowe napoje. Pomogą w tym przepisy na jesienne smoothie.

Smoothie na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę

Smoothie to koktajl ze zblendowanych owoców i warzyw. To zdrowa alternatywa na tradycyjne śniadanie. Pożywne smoothie dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Przygotujemy je szybko, na bazie sezonowych owoców i warzyw, takich jak dynia, jabłka czy gruszki, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Pora zamienić kanapki na pyszne smoothie, które doda nam energii z samego rana.

Smootthie z dyni

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1/2 awokado
  • kawałek startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • woda

Przygotowanie

Blendujemy wszystkie składniki oprócz pieprzu. W razie potrzeby dolewamy wody i doprawiamy na koniec do smaku pieprzem.

Jabłkowe smoothie

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 4 banany
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka namoczonych wcześniej daktyli
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Owoce obieramy i kroimy. Blendujemy je razem z pozostałymi składnikami. Podajemy w wysokich szklankach.

Smoothie z marchewki

Składniki:

  • pomarańcza
  • banan
  • duża marchewka
  • 1 łyżka jagód goji
  • 220 ml mleka

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Pomarańczę i banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wszystkie składniki blendujemy razem.

Smoothie jabłkowo-gruszkowe

Składniki:

  • jabłko
  • gruszka
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mioduowoce
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru

Przygotowanie:

Owoce obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, następnie kroimy na kawałki. Blendujemy owoce, dodajemy do nich pozostałe składniki i ponownie blendujemy.

Katarzyna Antos