zdrowy koktajl

W pracy często nie mamy czasu, aby spokojnie przygotować sobie pożywny posiłek. Kawa w biegu i kanapka to podstawowy zestaw pracowniczy. Co jeść i jak przygotować śniadanie lub lunch, by poprawić swoje odżywianie?

Jedzenie w pracy

Wiele z nas ogranicza się do picia kawy w pracy, lub ratuje się duża dawką węglowodanów i cukrów w postaci batoników czy innych przekąsek. Będą w pracy nie możemy zapominać o prawidłowym odżywianiu. W niektórych placówkach, pracownicy mają do dyspozycji bufet czy catering, co umożliwia zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Dobra opcją jest też dłuższa przerwa na lunch, kiedy możemy udać się na posiłek do pobliskiej knajpki lub przygotować go samodzielnie i w spokoju zjeść. Pośpiech nie jest wskazany podczas jedzenia. Co więc zrobić, aby nie zagryzać batonika, popijając go kolejnym kubkiem kawy?

Sałatka w słoiku

Moda na sałatki w słoiku jest bardzo praktyczna, szczególnie dla osób zapracowanych a pragnących się zdrowo odżywiać. Patent z wykorzystaniem słoika sprawdzi się dosłownie wszędzie. Wieczorem przed pójściem spać lub z samego rana przygotujemy prostą sałatkę z ulubionych owców lub warzyw. Składniki układamy warstwowo. Najcięższe składniki układamy na sam spód. Na wierzch dodajemy sałatę czy domowe grzanki. Do słoiczka możemy zapakować także owsiankę z owocami czy jogurt z otrębami. Jeśli nie chcemy dźwigać słoiczków, zaopatrzmy się w specjalny pojemnik na sałatkę czy jogurt. Wykonany z plastikowych tworzyć będzie lekki i z powodzeniem zmieści się w naszej torebce. Tak przygotowane drugie śniadanie czy lunch będzie o wiele smaczniejsze niż tradycyjne kanapki.

Zdrowy koktajl

Koktajl to idealne rozwiązanie. Doda nam energii oraz witalności. Wzmocni organizm i pozytywnie wpłynie również na urodę. Koktajle przygotujemy bez problemu. Wystarczy blender i klika pysznych składników takich jak jarmuż, banan czy kiwi. Równie zdrowy napój przygotujemy ze szpinaku, z buraków czy marchewki i innych owoców. Koktajl możemy przechowywać w  butelce plastikowej lub szklanej, którą nabędziemy w sklepach ze sprzętem kuchennym i sportowym. Kolorowy napój będzie zdecydowanie lepszą opcją niż kolejna mała czarna. Owoce czy warzywa do koktajli możemy podzielić na porcje i zamrozić, co ułatwi nam ich codzienne przygotowanie.

Obiad z patelni

sałatka

Jeśli w pracy mamy dostęp do kuchenki, jesteśmy w bardzo komfortowej sytuacji. Z wcześniej przygotowanych w domu składników, szybko zrobimy smaczny i zdrowy posiłek. Wieczorem przygotujmy ulubioną kaszę lub ryż. Pokrójmy warzywa takie jak pieczarki, brokuły czy marchew. Możemy także przygotować kurczaka w aromatycznej marynacie. Gotowe półprodukty zapakujmy do foliowych woreczków lub małych pojemników. Pamiętajmy także o zabraniu odpowiednich ziół i przypraw. W przerwie obiadowej połączmy je na patelni i delektujmy się pysznym obiadem. Najlepiej w weekend zaplanować posiłki na cały tydzień, co usprawni zrobienie zakupów i przygotowanie niezbędnych produktów.

Katarzyna Antos