Mleko i nabiał

(Można wypijać do 500 ml mleka dziennie, najlepiej chudego)

  • jogurty naturalne lub owocowe (1 porcja 100 mg zastępuje jakieś 150-200 ml mleka)
  • kwaśna śmietana (o zawartości mniej niż 10%) – 2-3 razy w tygodniu do gotowania
  • twaróg probiotyczny półtłusty lub chudy serek wiejski – 2 razy w tygodniu
  • sery o niskiej zawartości tłuszczu, czyli poniżej 20% (50-80 g zamiast 200 ml mleka dziennie), np. naturalny, świeży twarożek z ziołami, mozzarella

Pieczywo i wyroby piekarskie

(Dziennie ok. 2-3 porcje, to jest zazwyczaj nie więcej niż 200 g produktu)

  • pieczywo żytnie, pieczywo pełnoziarniste, otręby, bagietka ( do 120-200g dziennie)
  • pieczywo słodkie jak drożdżówki, ciasta, pączki (1-2 sztuki tygodniowo; 1 sztuka=50-100g)
  • pieczywo chrupkie, chleb przaśny (30 g-90 g dziennie)