Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom, możemy przyczynić się do naturalnego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wbrew pozorom wprowadzenie zdrowej diety nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a jedynie odrobinę samodyscypliny i wiedzy na temat produktów, które spożywamy.
Wraz z rozwojem rynku farmaceutycznego w naszym kraju, nauczyłyśmy się ufać lekom. Bierzemy je właściwie przy każdej okazji od choroby przewlekłej, po zwyczajny ból głowy. Jest to tak nagminne, że zapominamy, iż preparaty pomagające w funkcjonowaniu jednego narządu, mogą szkodzić na inny. Tymczasem przy wielu dolegliwościach najlepszą i najbezpieczniejszą receptą jest codzienny spacer oraz właściwa dieta.
Co jeść i ile, żeby obniżyć poziom cholesterolu?
Tłuszcze
- do pieczywa: margaryny, masełka, mixy o niskiej zawartości tłuszczu (<35%)
- do gotowania i smażenia: 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub innego roślinnego na 1 porcje
- do sałatek: sosy jogurtowe lub ocet (najlepiej jabłkowy)
Mięso i jego pochodne
(Zaleca się mięso gotowane na parze, grillowane lub pieczone bez tłuszczu. Im bardziej tłuste mięso, tym mniej powinniśmy go spożywać!)
- indyk lub kurczak (bez skóry)
- chuda cielęcina, wieprzowina i wołowina
- dziczyzna
- ryby i owoce morza
- wędliny: kiełbasa drobiowa z indyka, szynka z indyka, salami drobiowe