Fasolka szparagowa zagościła w sklepach i na targowiskach. Te smaczne warzywo strączkowe jest bardzo zdrowie, więc warto jeść je nie tylko w sezonie. Fasolka szparagowa w różnych odsłonach zachwyci nasze kubki smakowe.
Fasolka szparagowa
Rośliny strączkowe stanowią element zdrowej diety. Dostarczają białka i innych cennych składników odżywczych oraz witamin. Fasolka szparagowa jest powszechnie dostępna w sezonie letnim. Roślina lubi ciepły klimat, więc sprzyjają jej słoneczne dni. Młoda fasolka w postaci strąków jest bardzo smaczna. Nie trzeba wiele dodatków, by podkreślić jej smak. Nasze przepisy pozwolą na przygotowanie fasolki szparagowej w różnych odsłonach.
Fasolka z ziołami
Składniki:
- fasolka szparagowa
- zioła prowansalskie
- buka tarta
- masło
- sól
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni przygotowujemy bułkę tartą z masłem, pilnując, by się nie przypaliła. Fasolkę mieszamy z bułką i ziołami. Podajemy jako dodatek lub samodzielne danie.
Grillowana fasolka zawijana w boczku
Składniki:
- fasolka szparagowa
- plastry boczku
- czosnek
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Fasolkę blanszujemy, następnie marynujemy w odrobinie oliwy z oliwek, z dodatkiem świeżego, posiekanego czosnku. Garść fasolki zawijamy w plastry boczku, które przyprawiamy odrobiną pieprzu. Pieczemy fasolkę na grillu, aż boczek się przyrumieni.
Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową i łososiem
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 600 g młodych ziemniaków
- 500 g fileta z łososia
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pieprz
- sól
- cukier
- 150 ml białego wina
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy przez około 15 minut, także w osolonej wodzie. Połowę cebuli kroimy w paski a połowę w kostkę. W osobnym naczyniu mieszamy chrzan, oliwę, ocet i przyprawy wraz z cebulą, pokrojoną w kostkę. Ziemniaki kroimy na połówki. Mieszamy fasolkę z dressingiem i dodajemy ziemniaki do sałatki. Na winie dusimy resztę cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy filety łososia, dusząc je pod przykryciem. Sałatkę ziemniaczaną podajemy razem z łososiem.
Katarzyna Antos