fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa zagościła w sklepach i na targowiskach. Te smaczne warzywo strączkowe jest bardzo zdrowie, więc warto jeść je nie tylko w sezonie. Fasolka szparagowa w różnych odsłonach zachwyci nasze kubki smakowe.

Fasolka szparagowa

Rośliny strączkowe stanowią element zdrowej diety. Dostarczają białka i innych cennych składników odżywczych oraz witamin. Fasolka szparagowa jest powszechnie dostępna w sezonie letnim. Roślina lubi ciepły klimat, więc sprzyjają jej słoneczne dni. Młoda fasolka w postaci strąków jest bardzo smaczna. Nie trzeba wiele dodatków, by podkreślić jej smak. Nasze przepisy pozwolą na przygotowanie fasolki szparagowej w różnych odsłonach.

Fasolka z ziołami

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • zioła prowansalskie
  • buka tarta
  • masło
  • sól

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni przygotowujemy bułkę tartą z masłem, pilnując, by się nie przypaliła. Fasolkę mieszamy z bułką i ziołami. Podajemy jako dodatek lub samodzielne danie.

Grillowana fasolka zawijana w boczku

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • plastry boczku
  • czosnek
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Fasolkę blanszujemy, następnie marynujemy w odrobinie oliwy z oliwek, z dodatkiem świeżego, posiekanego czosnku. Garść fasolki zawijamy w plastry boczku, które przyprawiamy odrobiną pieprzu. Pieczemy fasolkę na grillu, aż boczek się przyrumieni.

Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową i łososiem

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 600 g młodych ziemniaków
  • 500 g fileta z łososia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • 150 ml białego wina

Przygotowanie:

fasolkaZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy przez około 15 minut, także w osolonej wodzie. Połowę cebuli kroimy w paski a połowę w kostkę. W osobnym naczyniu mieszamy chrzan, oliwę, ocet i przyprawy wraz z cebulą, pokrojoną w kostkę. Ziemniaki kroimy na połówki. Mieszamy fasolkę z dressingiem i dodajemy ziemniaki do sałatki. Na winie dusimy resztę cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy filety łososia, dusząc je pod przykryciem. Sałatkę ziemniaczaną podajemy razem z łososiem.

Katarzyna Antos