Antyoksydanty są coraz częściej elementem wszelkich diet. Czy tego typu jadłospis jest w stanie uchronić nas przed rakiem?
Przeciwutleniacze to cenne dla naszego zdrowia substancje. Zdobywają one coraz większą rzeszę zwolenników, przez co stają się częścią diet, stosowanych przy różnych problemach zdrowotnych.
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty inaczej zwane przeciwutleniaczami to składniki w postaci witamin, soli mineralnych czy polifenoli. Te zdrowe związki naturalne, pochodzą z nieprzetworzonych produktów, które nie zawierają żadnych szkodliwych i sztucznych substancji.
Jakie owoce i warzywa zawierają przeciwutleniacze?
Najwięcej zdrowych składników i witamin zawierają właśnie owoce i warzywa, które są elementami większości diet. Owoce to bogate źródło witaminy A, C oraz E. Czarne porzeczki, truskawki, maliny czy cytrusy zawierają ich pod dostatkiem. Karotenoidy także posiadają właściwości przeciwutleniające. Związek ten znajduje się w owocach o pomarańczowej i czerwonej barwie, więc warto sięgać po takie dary natury. Warzywa zawierają zwykle witaminę A i E, usuwającą wolne rodniki z naszego organizmu. Dynia, marchew, brokuły oraz czerwona papryka to warzywa, których spożycie wpłynie na nasze zdrowie bardzo korzystnie. Antyoksydanty znajdziemy również w cebuli, pietruszce, czosnku czy bazylii. Włączenie ich do diety zapewni nam ochronę przed nowotworami i chorobami układu krążenia.
Jakie przyprawy mają właściwości antyoksydacyjne?
Przeciwutleniacze znajdziemy także w przyprawach takich jak goździki, cynamon oraz oregano. W orzechach laskowych, włoskich i pistacjowych znajdziemy cenny selen i witaminę E. Śmiało więc możemy dodawać je do ulubionych potraw. Wzbogacą nie tylko smak przygotowanych dań ale uchronią nas przed rakiem i innymi chorobami.
Czy dieta antyrakowa jest skuteczna?
Dieta zawierająca antyoksydanty wzmacnia funkcjonowanie naszego organizmu. Przeciwutleniacze dezaktywują wolne komórki, które mogłyby się przekształcić w komórki rakowe. Dzięki swojej sile, skutecznie zapobiegają rozwojowi nowotworów oraz wielu innych chorób. Taka dieta dostarczy nam mnóstwa potrzebnych witamin i składników odżywczych. W trosce o zdrowie i profilaktykę nowotworową warto spróbować takiej diety.