Bita śmietana z mleka kokosowego to alternatywny dodatek do deserów. Poznajcie sprawdzony przepis na kokosową wersję bitej śmietany.
Biały krem czyli odrobina słodyczy
Bita śmietana to chyba jeden z najbardziej znanych dodatków kulinarnych. Można przygotować ją samodzielnie lub kupić gotową. W sklepach bez problemu znajdziemy śmietanę w sprayu. Taki produkt, nie dorównuje jednak własnoręcznie przygotowanej i słodkiej śmietanie. Dodatek ten stanowi często element dekoracyjny lodów, ciast, naleśników czy innych deserów. Bita śmietana zawiera dość sporo kalorii, ale możemy pozwolić sobie na odrobinę przyjemności raz na jakiś czas.
Bita śmietana z mleka kokosowego
Tradycyjna bita śmietana jest przygotowywana ze śmietanki kremówki – zwykle 30 % i cukru. Śmietanę z powodzeniem możemy zastąpić mlekiem kokosowym. Wtedy bita śmietana będzie w pełni wegańska i bezpieczna dla osób z alergią na mleko krowie. Wybierając mleko kokosowe, szukajmy pełnotłustego, które nie będzie zawierało dodatków w postaci emulgatorów. Smak z pewnością pozytywnie zaskoczy miłośników łakoci, zarówno tych najmłodszych jak i nieco starszych.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
cukier puder
Przygotowanie:
Mleko kokosowe musi być dobrze schłodzone, co pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję śmietany. Najlepiej schłodzić je przez noc w lodówce. Oddzielamy tłuszcz od wody kokosowej. Wodnisty płyn możemy wykorzystać do przygotowania budyniu, ciastek lub wypić jako schłodzony sok. Tłuszcz z mleka kokosowego umieszczamy w naczyniu i ubijamy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier puder. Jego ilość najlepiej dostosować do swoich oczekiwań smakowych. Aby uzyskać słodką śmietanę wystarczą 1-3 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubijamy aż uzyska sztywną konsystencję.
Tak przygotowana bita śmietana z mleka kokosowego wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych owoców takich jak jagody, maliny czy truskawki. Możemy wykorzystać ją jako masę do tortu czy dodatek do gofrów, omletów oraz kawy.