karczochy

Niektóre rośliny są cenny źródłem witamin i minerałów. Takie składniki powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu zawierają karczochy. Warto poznać ich ukryte możliwości.

Karczochy pełne witamin

Karczochy zawierają cenne składniki odżywcze i witaminy. Już jeden karczoch zawiera dzienną dawkę witaminy C i B oraz kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Karczochy są również źródłem witamy A i E, które jak wiemy odpowiadają za piękny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego skrywają w sobie liczne pierwiastki takie jak magnez, żelazo, fosfor czy wapń oraz przeciwutleniacze,zapobiegające starzeniu się. Działają nie tylko na nasze zdrowie ale także urodę.

Niszczyciele cholesterolu

W tej jadalnej roślinie znajdują się takie substancje jak cynaryna i luteolina. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi. Mają działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Testy kliniczne potwierdzają skuteczną moc wyciągu z liści karczocha.

Składnik diety odchudzającej

Przy diecie odchudzającej warto pamiętać o karczochach. Rośliny te są doskonałym wspomagaczem procesów metabolicznych. Występująca w nich inulina, jako naturalny węglowodan reguluje pracę jelit. Karczochy zawierają małą ilość kalorii i są częstym składnikiem suplementów odchudzających.

Skuteczna pomoc w usuwaniu toksyn

Substancje aktywne, które zawierają karczochy wspomagają trawienie i skutecznie oczyszczają organizm. Dieta bogata w te rośliny jest polecana osobom z chorobą miażdżycy tętnic.

Sprzymierzeniec w walce z trądzikiem

karczoch

Witaminy i związki znajdujące się w karczochach mają zbawienny wpływ na naszą urodę. Zwalczają trądzik oraz skutecznie pielęgnują skórę przetłuszczającą się. Działają pozytywnie na egzemę i łuszczycę. Wyciąg z nich jest częstym składnikiem kosmetyków oczyszczających.

Karczochy to bogate źródło różnych substancji korzystnych dla zdrowia naszego organizmu i urody. Ich spożywanie z pewnością przyniesie pozytywne rezultaty, dlatego warto pamiętać o tej roślinie w codziennej diecie.