Kuchnia O jedzeniu

Woda źródlana, woda mineralna

W letnie upały nie wolno zapominać o piciu sporych ilości wody. Jest nam wszystkim niezbędna do życia, warto więc wiedzieć coś więcej o jej znaczeniu dla naszego organizmu. Czym się różni woda mineralna od źródlanej?

W letnie upały nie wolno zapominać o piciu sporych ilości wody. Jest nam wszystkim niezbędna do życia, warto więc wiedzieć coś więcej o jej znaczeniu dla naszego organizmu. Czym się różni woda mineralna od źródlanej?

Czy Polacy lubią wodę?

Polacy w ciągu jednego roku wypijają około 2 miliardów wody. Rynek wody ciągle się rozwija, co rusz słychać w mediach zalecenia picia wody zamiast soków czy napojów kiepskiej jakości. Furorę w naszym kraju zrobiły wody smakowe, jednak nie są one odpowiednie dla każdego.

Woda symbolizuje życie, płodność oraz oczyszczenie. I tak właśnie jest, bez wody człowiek może przeżyć jedynie kilka dni. Pijąc wodę, dbamy zarówno o swoje zdrowie, jak i wygląd oraz samopoczucie.

Woda a przepisy

Wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej zmieniły się przepisy dotyczące klasyfikacji wód. W pamięci konsumentów utrwaliło się, iż woda mineralna to taka, która zawiera bogactwo ważnych dla zdrowia człowieka składników i która przeznaczona jest do picia w celach odżywczych, dietetycznych i profilaktyczno-zdrowotnych.

Wraz ze zmianą przepisów, zmieniła się też definicja wód. Woda mineralna może być produkowana ze zwykłej wody, która nie musi mieć początkowo żadnych składników mineralnych. Warto zaznajomić się szczegółowo z definicjami obu wód, aby potem móc mądrze wybierać.

Woda mineralna

Woda mineralna ma być nadal bezpieczna dla zdrowia człowieka, ma być też czysta. To się nie zmieniło. Obecnie naturalna woda mineralna to *woda podziemna* wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.

Według tej definicji, każda podziemna woda rozlewana do butelek, która jednocześnie spełnia odpowiednie warunki pierwotnej czystości, może być nazywana „naturalną wodą mineralną”, ale tylko niektóre mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie.

Woda źródlana

Woda źródlana to woda pierwotnie czysta pod względem chemicznym oraz mikrobiologicznym, nie różniąca się ani właściwościami, ani składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określonej w odpowiednich przepisach (w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę).

Podział naturalnych wód mineralnych:

  • wysoko zmineralizowana – powyżej 1500 mg/l składników mineralnych. Wzbogaca dietę o dość znaczące ilości poszczególnych składników mineralnych (czyli o co najmniej 15 proc. RDA, czyli dobowego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy). Może też zapewnić odpowiednią ilość innych korzystnych dla zdrowia składników: na przykład zawiera węglowodany.
  • średnio zmineralizowana – od 500 do 1500 mg/l składników mineralnych. Zawiera różne składniki mineralne w ilości co najmniej 10 proc. RDA, ich funkcja jest bardziej profilaktyczna, bowiem wody te wspomagają dietę i dbają o utrzymanie odpowiedniego poziomu poszczególnych składników mineralnych,
  • nisko zmineralizowana – ma nie więcej niż 500 mg/l składników mineralnych. Jest to zbyt mało, aby ją zakwalifikować do wód mających znaczenie fizjologiczne, jednak ze względu na swoja pierwotną czystość* polecana jest do przyrządzania posiłków (przede wszystkim dla niemowląt), parzenia ziół, kawy, herbaty*. Część takich wód prawdopodobnie pozostanie nadal na rynku pod nazwą wód źródlanych, zwłaszcza te, które są sprzedawane w dużych, kilku-litrowych pojemnikach,

  • bardzo nisko zmineralizowana – ma nie więcej niż 50 mg/l składników mineralnych. Jest to za mało, aby ją zakwalifikować do wód mających znaczenie fizjologiczne. Jednak ze względu na swoją pierwotną czystość zaleca się ją są do przyrządzania posiłków.

Najlepsze do picia są więc wody wysoko oraz średnio zmineralizowane – w tych wodach znajdują się odpowiednie składniki mineralne, które z kolei mają znaczenie fizjologiczne i zdrowotne.

Wartościowe składniki mineralne

W wodzie mineralnej można znaleźć różne składniki, a najbardziej wartościowe z nich to:

  • magnez,
  • sód,
  • wapń,
  • siarczany,
  • chlorki,
  • wodorowęglany,
  • żelazo, jod i fluor (w niektórych wodach).

Podczas wybierania wody do picia należy zwrócić uwagę na jej skład chemiczny i wybrać tą, w której zawarte są składniki mineralne, potrzebne w naszej diecie.

Sabina Sosnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *