Chłodnik botwinkowy
Składniki:
1 pęczek botwinki
1 l maślanki
1 ogórek
3 jajka
2 zabki czosnku
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy, kroimy i gotujemy przez kwadrans, zalewając ją 200 ml wody. Po tym czasie dodajemy maślankę oraz pokrojony i starty ogórek. Czosnek rozgniatamy, koperek drobno kroimy i razem dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodnik najlepiej podawać prosto z lodówki, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek.
Chłodnik z pomidorów
Składniki:
1 l kefiru
3 duże pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
świeża bazylia
grzanki z chleba – opcjonalnie
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy do nich kefir, czosnek, sól, cukier i całość blendujemy. Chłonki przekładamy do miseczek, ozdabiając go listkami bazylii. Do zupy możemy dodać grzanki.