Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

Sprawdzone przepisy na chłodniki

sprawdzone-przepisy-na-chlodniki

W upalne dni najlepiej sprawdzą się dania, które nas ochłodzą. Prezentujemy najlepsze, sprawdzone przepisy na chłodniki.

Chłodnik czyli zupa na zimno

Chłodniki to potrawy, które jak żadne inne pasują na letnie dni. Nie wymaga tyle czasu, co ugotowanie tradycyjnej  zupy. Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować smaczny chłodnik. Tego typu danie może mieć różny kolor, w zależności od użytych składników i naszej inwencji twórczej.

Sprawdzone przepisy na chłodniki

Słodkie czy wytrawne – wszystkie chłodniki mają niepowtarzalny smak, który przywołuje na myśl wakacyjne i gorące dni. Proste i sprawdzone przepisy umożliwią przygotowanie pysznych dań, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć.

Ogórkowy chłodnik

Składniki:
600 g jogurtu naturalnego
1 duży ogórek
szczypiorek
koperek
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól
ostra papryka – opcjonalnie
Przygotowanie:
Ogórek ścieramy na tarce bądź kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jogurt naturalny. Jeśli chłodnik będzie miał zbyt gęstą konsystencję, możemy dodać odrobinę kefiru. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy i także dodajemy do całości. Przyprawiamy do smaku i mieszamy. Dla bardziej wyrazistego smaku możemy dodać odrobinę ostrej papryki. Chłodnik podajemy samodzielnie, z jajkiem ugotowanym na twardo lub z młodymi ziemniakami.

Chłodnik z wiśni

Składniki:
1 kg wiśni
800 ml wody
200 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml śmietanki kremówki
130 g cukru
2 żółtka
sok z 1 cytryny
5 goździków
sól
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy, przekładamy do garnka, zalewamy, wodą, winem i sokiem cytrynowym. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz goździki związane w woreczku z gazy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Usuwamy gazę oraz połowę wiśni. Resztę miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu rozrabiamy żółtka ze śmietanką oraz odrobiną ciepłej zupy. Wlewamy zawartość naczynia do garnka, cały czas mieszając chłodnik na ogniu, ale nie dopuszczając do zagotowania. Doprawiamy zupę cukrem i studzimy chłodnik w lodówce. Możemy podać chłodnik z wiśni, ozdabiając każdy talerz kleksem ze słodkiej śmietanki.

Chłodnik botwinkowy

Składniki:
1 pęczek botwinki
1 l maślanki
1 ogórek
3 jajka
2 zabki czosnku
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy, kroimy i gotujemy przez kwadrans, zalewając ją 200 ml wody. Po tym czasie dodajemy maślankę oraz pokrojony i starty ogórek. Czosnek rozgniatamy, koperek drobno kroimy i razem dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodnik najlepiej podawać prosto z lodówki, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek.

Chłodnik z pomidorów

chlodniki

Składniki:
1 l kefiru
3 duże pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
świeża bazylia
grzanki z chleba – opcjonalnie
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy do nich kefir, czosnek, sól, cukier i całość blendujemy. Chłonki przekładamy do miseczek, ozdabiając go listkami bazylii. Do zupy możemy dodać grzanki.

Komentarze (7)

Djablica

4 lata temu

Chłodnik ogórkowy już nie długo zagości i u mnie na stole 🙂

eve

4 lata temu

czesto robie klasyczny chlodnik z buraczkow ,jest przepyszny

nina

4 lata temu

Chłodnik z ogórka jest pyszny 🙂 Idealny sam albo jako dodatek do dań z ziemniaków

pati25

4 lata temu

Nie lubię chłodników.Ale przepisy są fajne,smakowite

sirena46

5 lat temu

Robię wszystkie te chłodniki ponieważ bardzo lubię, ale nie wszyscy domownicy są tym zachwyceni niestety 🙁

filodendron 2

5 lat temu

Bardzo fajne przepisy , uwielbiam chłodniki ,często robie je w upały, a tu są świetne przepisy 🙂

eve

5 lat temu

uwielbiam chlodniki i czesto je w lecie robie

Zostaw komentarz