Yerba Mate

Nie jest to herbata w ścisłym tego słowa znaczeniu. Napar nie jest wytwarzany z liści krzewu herbacianego, mimo to zwyczajowo nazywa się go herbatą. Yerba Mate produkowana jest z ostrokrzewu paragwajskiego.

Indianie z Ameryki Południowej piją Yerbę od wieków, doceniając jej właściwości pobudzające i likwidujące głód. Do Europy Yerba Mate przywędrowała za sprawą jezuitów, dlatego czasami nazywamy ją „herbatką jezuicką”. Yerba Mate wymaga specjalnych akcesoriów do parzenia: kulistego, drewnianego naczynia oraz rurki, przez którą pije się napar.

Właściwości Yerba Mate:

  • zawiera mateinę (substancję łagodniejszą od kofeiny, która pobudza organizm)
  • ma wpływ na centralny układ nerwowy
  • polepsza koncentrację i poprawia sprawność intelektualną
  • poprawia sprawność fizyczną
  • reguluje układ trawienny i zmniejsza łaknienie
  • usuwa toksyny z organizmu
  • poprawia odporność organizmu
  • zawiera witaminy: A, B1, B2, C, mikroelementy, aminokwasy