Yerba Mate
Nie jest to herbata w ścisłym tego słowa znaczeniu. Napar nie jest wytwarzany z liści krzewu herbacianego, mimo to zwyczajowo nazywa się go herbatą. Yerba Mate produkowana jest z ostrokrzewu paragwajskiego.
Indianie z Ameryki Południowej piją Yerbę od wieków, doceniając jej właściwości pobudzające i likwidujące głód. Do Europy Yerba Mate przywędrowała za sprawą jezuitów, dlatego czasami nazywamy ją „herbatką jezuicką”. Yerba Mate wymaga specjalnych akcesoriów do parzenia: kulistego, drewnianego naczynia oraz rurki, przez którą pije się napar.
Właściwości Yerba Mate:
- zawiera mateinę (substancję łagodniejszą od kofeiny, która pobudza organizm)
- ma wpływ na centralny układ nerwowy
- polepsza koncentrację i poprawia sprawność intelektualną
- poprawia sprawność fizyczną
- reguluje układ trawienny i zmniejsza łaknienie
- usuwa toksyny z organizmu
- poprawia odporność organizmu
- zawiera witaminy: A, B1, B2, C, mikroelementy, aminokwasy