Kuchnia O jedzeniu
Rodzaje herbat cz. 2
Dostępność na rynku wielu gatunków herbat sprawiła, że każdy smakosz może wybrać coś dla siebie. Oprócz smaku, herbaty oferują nam właściwości zdrowotne. Jaka herbata jest najlepsza?
Dostępność na rynku wielu gatunków herbat sprawiła, że każdy smakosz może wybrać coś dla siebie. Oprócz smaku, herbaty oferują nam właściwości zdrowotne. Jaka herbata jest najlepsza?
Biała herbata
Zaraz po herbacie czarnej, zielonej i czerwonej, to właśnie biała herbata jest chętnie kupowana w Polsce. To bardzo delikatna, srebrzysta herbata, która swój smak i aromat zawdzięcza specjalnej procedurze zbioru i tworzenia. Krzewy herbaciane chroni się wiosną przed dostępem słońca, by pączki nie wykształciły barwnika. Wcześnie zbiera się tylko nierozwinięte listki z wierzchołka krzewu i poddaje procesowi więdnięcia i suszenia (bez fermentacji). Biała herbata jest nazywana eliksirem młodości.
Właściwości białej herbaty:
- wspomaga odporność
- pobudza umysł i wspomaga koncentrację (wysoka zawartość kofeiny)
- zawiera bardzo dużo witaminy C
- posiada wysoką zawartość antyoksydantów, związków antymutagennych i polifenoli.
Herbata żółta
Żółte herbaty są dość rzadkie i prawie nieznane poza Chinami i Tajwanem. To rodzaj lekko fermentowanej herbaty o bladożółtym kolorze i lekko słodkim posmaku. Żółta herbata zawiera niewiele teiny, ma bardzo dobry wpływ na układ trawienny, przywraca siły witalne i oczyszcza organizm z toksyn.
Yerba Mate
Nie jest to herbata w ścisłym tego słowa znaczeniu. Napar nie jest wytwarzany z liści krzewu herbacianego, mimo to zwyczajowo nazywa się go herbatą. Yerba Mate produkowana jest z ostrokrzewu paragwajskiego.
Indianie z Ameryki Południowej piją Yerbę od wieków, doceniając jej właściwości pobudzające i likwidujące głód. Do Europy Yerba Mate przywędrowała za sprawą jezuitów, dlatego czasami nazywamy ją „herbatką jezuicką”. Yerba Mate wymaga specjalnych akcesoriów do parzenia: kulistego, drewnianego naczynia oraz rurki, przez którą pije się napar.
Właściwości Yerba Mate:
- zawiera mateinę (substancję łagodniejszą od kofeiny, która pobudza organizm)
- ma wpływ na centralny układ nerwowy
- polepsza koncentrację i poprawia sprawność intelektualną
- poprawia sprawność fizyczną
- reguluje układ trawienny i zmniejsza łaknienie
- usuwa toksyny z organizmu
- poprawia odporność organizmu
- zawiera witaminy: A, B1, B2, C, mikroelementy, aminokwasy
Herbata Rooibos
To kolejny napój, który jest nazywany herbatą tylko z przyzwyczajenia. Rooibos przyrządza się z liści drzewa rooibos, czyli czerwonokrzewu rosnącego w Południowej Afryce. Herbata ta została odkryta stosunkowo niedawno – na początku XX wieku.
Rooibos ma słodki smak, bez dodatku goryczki charakterystycznej dla czarnej czy zielonej herbaty. Ze względu na zawartość wielu dobroczynnych składników jest polecany dzieciom, młodzieży i kobietom w ciąży.
Właściwości herbaty rooibos:
- poprawia przemianę materii
- rozluźnia, odpręża, pomaga w zasypianiu
- reguluje ciśnienie krwi
- pomaga przy kolkach u małych dzieci (działanie rozkurczające)
- pomaga w problemach żołądkowych i jelitowych
- wzmacnia system odpornościowy
- opóźnia procesy starzenia
- zawiera antyoksydanty, flawonoidy, wiele minerałów i mikroelementów, dużo witaminy C
- nie zawiera kofeiny
Wśród herbat możemy znaleźć również mieszanki owocowe i ziołowe, których smak i zastosowanie jest zależne od konkretnego składu. Nie zawsze są to prawdziwe herbaty, ponieważ nie wszystkie zawierają domieszkę liści krzewu herbacianego.
M. Witczak
« Torebki Caprisa wiosna-lato
pati25
9 lat temu
Zaciekawiły mnie te herbaty ze względu na ich cdziałanie.Szczególnie herbata biała i herbata Rooibos.Muszę poszukać w sklepie.