W jesienny czas preferujemy rozgrzewającą, smaczną kuchnię, która dostarczy nam energii na cały dzień. Dynia to doskonała propozycja, by wyczarować z niej pyszne dania. Co takiego możemy z niej przygotować?
Jesienne pyszności z dyni
Dynia to nie tylko idealna dekoracja na Halloween, ale przede wszystkim wartościowy owoc, z którego możemy przygotować pyszne dania. Jej pomarańczowy miąższ nadaje się do wykorzystania na zupę, kremy, ciasta czy napoje. Z dyni możemy wyczarować wiele wspaniałych i smacznych potraw. Nadaje się do gotowania, pieczenia czy smażenia. Jesienią, kiedy mamy sezon na dynie, warto wykorzystać ten owoc i poeksperymentować z nim w zaciszu domowej kuchni.
Tarta z dyni
Składniki:
Spód tarty
– 300 g maślanych ciasteczek
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Masa
– 500 g sera ricotta
– skórka starta z pomarańczy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2/3 szklanki cukru
– 4 jajka
– 1 i 1/3 szklanki puree z pieczonej dyni
– bita śmietana/mini bezy do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy i łączymy z masłem. Wykładamy nimi formę na tartę i wkładamy do lodówki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Ricottę mieszamy ze skórką i mąką. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku i na koniec łączymy z puree z dyni. Spód tarty posypujemy gałką i cynamonem, wykładamy na niego masę. Tartę pieczemy ok. 40 minut. Tartę z dyni możemy udekorować bezami lub bitą śmietaną.
Zupa krem z dyni
Składniki:
– 500 g dyni
– puszka mleka kokosowego
– 2 marchewki
– 1 seler
– 1 ziemniak
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– kawałek świeżego imbiru
– 5 łyżek oleju sezamowego
– 2 łyżeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie)
– 1 l bulionu
– 1 łyżeczka ostrej pasty curry/przyprawy curry
– sól
– pestki dyni
– szczypiorek
– śmietana i grzanki do dekoracji
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. To samo czynimy zresztą warzyw. Na rozgrzanym oleju sezamowy smażymy cebulę, marchew i seler. Po kilku minutach dodajemy ziemniaka i ścieramy na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę imbir. Po 5 minutach dodajemy dynię, mleko oraz przyprawy. Całość zalewamy bulionem lub wodą, jeśli nie mamy bulionu. Przykrywamy warzywa i dusimy przez 20 minut. Zupę blendujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z kleksem śmietany, szczypiorkiem, pestkami dyni oraz grzankami.
Dyniowe smoothie
Składniki:
– 1 banan
– sok z pomarańczy
– 1 szklanka mleka waniliowego/zwykłego
– 2/3 szklanki puree z dyni
– ¼ łyżeczki cynamonu
– ¼ łyżeczki kardamonu
– 3 daktyle
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładki koktajl. Smoothie podajemy w wysokich szklankach.
Katarzyna Antos