dania z dyni

W jesienny czas preferujemy rozgrzewającą, smaczną kuchnię, która dostarczy nam energii na cały dzień. Dynia to doskonała propozycja, by wyczarować z niej pyszne dania. Co takiego możemy z niej przygotować?

Jesienne pyszności z dyni

Dynia to nie tylko idealna dekoracja na Halloween, ale przede wszystkim wartościowy owoc, z którego możemy przygotować pyszne dania. Jej pomarańczowy miąższ nadaje się do wykorzystania na zupę, kremy, ciasta czy napoje. Z dyni możemy wyczarować wiele wspaniałych i smacznych potraw. Nadaje się do gotowania, pieczenia czy smażenia. Jesienią, kiedy mamy sezon na dynie, warto wykorzystać ten owoc i poeksperymentować z nim w zaciszu domowej kuchni.

Tarta z dyni

Składniki:

Spód tarty

– 300 g maślanych ciasteczek

– 3 łyżki masła

– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Masa

– 500 g sera ricotta

– skórka starta z pomarańczy

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2/3 szklanki cukru

dynia4 jajka

– 1 i 1/3 szklanki puree z pieczonej dyni

– bita śmietana/mini bezy do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasteczka rozdrabniamy i łączymy z masłem. Wykładamy nimi formę na tartę i wkładamy do lodówki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Ricottę mieszamy ze skórką i mąką. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku i na koniec łączymy z puree z dyni. Spód tarty posypujemy gałką i cynamonem, wykładamy na niego masę. Tartę pieczemy ok. 40 minut. Tartę z dyni możemy udekorować bezami lub bitą śmietaną.

Zupa krem z dyni

Składniki:

– 500 g dyni

– puszka mleka kokosowego

– 2 marchewki

– 1 seler

– 1 ziemniak

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– kawałek świeżego imbiru

– 5 łyżek oleju sezamowego

– 2 łyżeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie)

– 1 l bulionu

– 1 łyżeczka ostrej pasty curry/przyprawy curry

– sól

– pestki dyni

– szczypiorek

– śmietana i grzanki do dekoracji

Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. To samo czynimy zresztą warzyw. Na rozgrzanym oleju sezamowy smażymy cebulę, marchew i seler. Po kilku minutach dodajemy ziemniaka i ścieramy na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę imbir. Po 5 minutach dodajemy dynię, mleko oraz przyprawy. Całość zalewamy bulionem lub wodą, jeśli nie mamy bulionu. Przykrywamy warzywa i dusimy przez 20 minut. Zupę blendujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z kleksem śmietany, szczypiorkiem, pestkami dyni oraz grzankami.

Dyniowe smoothie

Składniki:

– 1 banan

– sok z pomarańczy

– 1 szklanka mleka waniliowego/zwykłego

– 2/3 szklanki puree z dyni

– ¼ łyżeczki cynamonu

z dyni– ¼ łyżeczki kardamonu

– 3 daktyle

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładki koktajl. Smoothie podajemy w wysokich szklankach.

Katarzyna Antos