Sezon na ogórki trwa a wraz z nim czas na robienie przetworów. Prezentujemy przepisy na przetwory z ogórków, jakich nie znacie.
Przetwory z ogórków
Przepisów na ogórki jest wiele. Jeśli znudziły wam się tradycyjne konserwowe czy kiszone, przedstawiamy alternatywy tych znanych, domowych przetworów z ogórkami w roli głównej.
Musztardowa sałatka z ogórków
Ogórki fantastycznie smakują w połączeniu z musztardową zalewą. Ich słodko-kwaśny smak z pewnością przypadnie do gustu smakoszom. Taka sałatka będzie znakomitym i wyrazistym dodatkiem do wielu dań.
Składniki:
-5 kg ogórków gruntowych
-ziele angielskie
-pieprz czarny ziarnisty
-gorczyca biała
Zalewa:
-1 l wody
-220 ml octu
-1,5 szklanki cukru
-2 płaskie łyżki soli
-5 łyżek musztardy sarepskiej
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Możemy je wcześniej obrać, ale równie dobre będą ze skórką. Do przygotowanych ogórków dodajemy składniki zalewy i całość mieszamy. Pozostawiamy sałatkę pod przykryciem na noc. Na drugi dzień umieszczamy sałatkę w słoikach i gotujemy weki.
Ogórki po meksykańsku
Ogórki na ostro sprawdzą się jako dodatek do kanapek, burgerów oraz dań głównych. Po ich spróbowaniu ciężko powstrzymać się przed kolejną porcją.
Składniki:
-5 kg ogórków gruntowych
-3 główki czosnku
-3 łyżeczki chili/pieprzu cayenne
-8 łyżeczek soli
Zalewa:
-1 kg cukru
-3 szklanki octu
-16 łyżek oleju
Pokrojone w plasterki ogórki zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na kilka godzin. W tym czasie gotujemy zalewę z soli, cukru, octu i oleju. Odsączamy ogórki i wlewamy przestudzoną zalewę. Dodajemy chili i pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko mieszamy i zostawiamy na noc po przykryciem. Wkładamy ogórki do słoików i zalewamy zalewą. Gotujemy aby zapasteryzować ogórki.
Egzotyczna sałatka z ogórków
Ogórki mogą smakować egzotycznie w połączeniu z niektórymi przyprawami i warzywami. Papryka i kurkuma nadadzą im niezwykłego aromatu.
Składniki:
-3 kg ogórków gruntowych
-7 czerwonych papryk
-4 duże cebule
-1 główka czosnku
-1 opakowaniu kurkumy
Zalewa:
-3 szklanki cukru
-2 szklanki octu
-4 łyżki soli
-1 szklanka wody
Ogórki i pozostałe warzywa należy dokładnie umyć. Ogórki trzeba pokroić w plasterki, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka. Czosnek można pokroić w plasterki bądź podzielić go na większe kawałki. Tak przygotowane warzywa posypujemy kurkumą. Zalewę gotujemy i wrzącą zalewamy składniki. Mieszamy i odstawiamy na noc, co jakiś czas mieszając. Sałatkę nakładamy do słoików i wlewamy zalewę. Pasteryzujemy około kilkunastu minut.
Ogórki mogą smakować wyśmienicie w niecodziennych połączeniach. Polecamy wypróbować w tym sezonie oryginalne i sprawdzone przepisy na domowe przetwory z ogórków.