Lekka sałatka
Składniki:
główka sałaty
pęczek rzodkiewki
świeży ogórek
szczypiorek
koperek
jogurt naturalny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Ogórek obieramy i kroimy na cztery części i następnie na plasterki. Siekamy szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki mieszamy. Do sałatki przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego, soli i pieprzu. Polewamy nim warzywa tuz przed podaniem. Taką sałatkę możemy zjeść na śniadanie. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs.
Kolorowa sałatka
Składniki:
mała kapusta pekińska
2 pomidory
1 papryka żółta
1 długi ogórek
pęczek rzodkiewki
czosnek
majonez
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
pęczek koperku
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Ogórka również obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Rzodkiewki ścieramy na tarce, na plasterki. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy razem. Do warzyw dodajemy majonez, przeciśnięty ząbek czosnku i sok z cytryny. Doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem.