Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

Przepisy na sałatki warzywne

przepisy-na-salatki-warzywne

Kolorowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Mowa oczywiście o sałatkach! Przedstawiamy najlepsze przepisy na sałatki warzywne.

Zdrowo i kolorowo

Z pewnością wśród nas są osoby, które mogłyby jeść tylko i wyłącznie sałatki. Nie byłoby to trudne, ponieważ liczba kombinacji jest nieograniczona. Pyszne warzywa są łatwo dostępne i niedrogie. Do tego dostarczają nam wiele cennych minerałów i witamin. Kolorowe kompozycje warzyw nie tylko cieszą oko, ale zachwycają smakiem.

Przepisy na sałatki warzywne

Przepisów na pyszne sałatki warzywne znajdziemy mnóstwo. W kuchni możemy zaszaleć i sami wymyślić własną sałatkę, z ulubionych warzyw. Jeśli brak nam pomysłów, warto skorzystać z naszych propozycji.

Sałatka warzywna z tortellini

Składniki:
1 paczka makaronu tortellini
2 świeże papryki
1 por
świeże lub konserwowe ogórki
puszka kukurydzy
kawałek sera żółtego
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron tortellini gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę, ogórki oraz ser kroimy w kostkę. Pora kroimy na pół, potem jeszcze raz i kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatka sprawdzi się na rodzinne przyjęcie lub kolację z bliskimi.

Sałatka z brokułami

Składniki:
brokuły
pomidory
2 jajka
puszka kukurydzy
czosnek
majonez/jogurt naturalny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuły gotujemy, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Brokuły kroimy na kawałki, nie muszą być one równe. Ich wielkość dostosujmy do siebie. Jajka kroimy w ćwiartki lub w większą kostkę. Do sałatki przygotowujemy sos. Możemy użyć majonezu lub jogurtu naturalnego, wtedy sałatka będzie mniej kaloryczna. Do majonezu/jogurtu dodajemy 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polewamy nim składniki sałatki tuż przed podaniem.

Lekka sałatka

Składniki:
główka sałaty
pęczek rzodkiewki
świeży ogórek
szczypiorek
koperek
jogurt naturalny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Ogórek obieramy i kroimy na cztery części i następnie na plasterki. Siekamy szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki mieszamy. Do sałatki przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego, soli i pieprzu. Polewamy nim warzywa tuz przed podaniem. Taką sałatkę możemy zjeść na śniadanie. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs.

Kolorowa sałatka

salatki

Składniki:
mała kapusta pekińska
2 pomidory
1 papryka żółta
1 długi ogórek
pęczek rzodkiewki
czosnek
majonez
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
pęczek koperku

Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Ogórka również obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Rzodkiewki ścieramy na tarce, na plasterki. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy razem. Do warzyw dodajemy majonez, przeciśnięty ząbek czosnku i sok z cytryny. Doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem.

Komentarze (5)

pati25

4 lata temu

Przzepyszne przepisy na sałatki.Uwielbiam je

kamagra

4 lata temu

Sałatka z tortellini super.
Polecam też np. z granatem.

filodendron 2

4 lata temu

Codziennie robie jakies salatki warzywne -zdrowe i pożywne 🙂

Beata

4 lata temu

Już wiem co dziś zrobię na kolację – pyszną i zdrową sałatkę!

Tess

4 lata temu

Takie smakowite sałatki z jesiennych warzyw. W tym roku na imieniny wykorzystam jeden z przepisów.

Zostaw komentarz